Bogovič razočaran: Hrvatska ne ispunjava uslove

Evropski poslanik Franc Bogovič razočaran je odlukom EK u odlazećem sastavu koja je Hrvatskoj odobrila ulazak u šengenski prostor, saopštio je njegov kabinet.

Izvor: B92

Utorak, 22.10.2019.

17:48

Bogovič razočaran: Hrvatska ne ispunjava uslove

Bogovič, naime, smatra da država koja nije u stanju da štiti svoje granice ne ispunjava kriterijume za ulazak u šengenski prostor.

On je rekao i da je o tom pitanju trebalo da odluči Komisija kojom predsedava Ursula fon der Lajen, s obzirom na to da je uveren da je takva odluka važna u vreme kada se suočavamo sa porastom ilegalnih prelazaka granice i kada nije izvesno da je Hrvatska operativno sposobna da efikasno štiti granice sa BiH i Srbijom.

Kako je rekao, iako je pristupanje Hrvatske Šengenu u interesu Slovenije zbog poboljšanja mobilnosti ljudi i robe, za takvu bi odluku morali da budu ispunjeni svi objektivni i bezbednosno-tehnički uslovi.

"Samo su službeni podaci slovenačke policije o ilegalnim prelascima granice u poslednjem periodu dovoljno rečiti i pokazuju da Hrvatska očigledno ima velikih problema u kontroli svoje južne granice", primetio je Bogovič.

Bogovič je ocenio i da Hrvatska mora da zaštiti jednu od "najzahtevnijih nacionalnih granica u Evropi", kao i da će se suočiti sa još većim pritiskom, pre svega zbog velikog broja migranata koji se nalaze u Bihaću blizu granice BiH sa Hrvatskom, ali i zbog najave turskog predsednika Erdogana da bi mogao da pusti sirijske izbeglice u Evropu.

"Moramo da budemo svesni da će, ako se ne zaštiti spoljna granica EU, nadzor nad unutrašnim granicama država članica EU morati ponovo da se uspostavi, čime se podriva jedna od najvećih vrednosti EU, a to je slobodno kretanje unutar šengenskog prostora", zaključio je Bogovič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: