Novine u Australiji danas izgledaju ovako FOTO

Australijski dnevni listovi izrazili su protest protiv zakona koji ograničavaju slobodu štampe objavivši na naslovnim stranama izredigovane tekstove.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.10.2019.

12:11

Novine u Australiji danas izgledaju ovako FOTO
Foto: Tanjug/AP/Photo/Rick Rycroft

Na naslovnim stranama listova kao što su "Australijan", "Dejli telegraf" i "Njuz korp Australija" objavljeni su najvećim delom zacrnjeni tekstovi, kao što izgledaju cenzurisani zvanični dokument, kao i crvenu oznaku "tajna".

Australija nema ustavnu zaštitu slobode govora, iako je vlada u zakon dodala odredbu o zaštiti uzbunjivača kada je 2018. godine pojačavala zakone o kontrašpijunaži.

Medijske grupe ističu da je sloboda štampe u toj zemlji i dalje ograničena, prenosi Rojters.

Kako navodi Index.hr, "Sidnej morning herald" traži "opsežnu izmenu zakona kako bi se prekinulo uskraćivanje informacija", dok "Australijan" upozorava na "dugotrajne napade na prava novinara".

Kampanju "Tvoje je pravo da znaš" pokrenulo je u junu 19 medijskih organizacija i novinarskih udruženja, protestujući protiv upada policije u kancelarije televizije ABC i u stan jednog novinara, u potrazi za dokumentima koje su im dostavili uzbunjivači.

U proteklih 20 godina usvojeno je više od 60 novih zakona koji de facto omogućuju krivično gonjenje novinarskog rada i kažnjavanje uzbunjivača, upozoravaju u najnovijoj akciji organizatori kampanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: