Parlamentarni izbori u Kanadi, ima li Trudo novu šansu?

U Kanadi se održavaju parlamentarni izbori na kojima će biti odlučeno da li će premijer Džastin Trudo ostati na vlasti posle dva velika skandala.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/roibu
Ilustracija: Deposit photos/roibu

Trudo (47), koga je u finišu kampanje podržao i bivši demokratski američki predsednik Barak Obama, smatra se jednim od poslednjih progresivnih lidera u najvećim svetskim demokratijama.

Njegovu kampanju, međutim, potresao je skandal kada je otkriveno da se na dva maskenbala pojavio sa licem obojenim u crno, a bio je i na meti kritika zbog načina na koji se borio da korupcionaškom aferom sa najvećom kanadskom građevinskom kompanijom.

Trudo, sin bivseg kanadskog premijera Pjera Trudoa, morao je da se bori i sa zamorom građana njegovom vladom.

Njegovi liberali i opozicioni konzervativci, predvođeni Endrjuom Ssirom, prema anketama, vode tesnu borbu za glasove, prenosi Rojters.

Pre samo godinu dana niko ne bi pomislio da će Trudo biti u opasnosti da postane prvi kanadski premijer od 1930. godine koji neće obezbediti drugi mandat.

Najnovije ankete pokazuju da bi on mogao da obezbedi tesnu većinu u Donjem domu parlamenta, koji ima 338 mesta.

Trudo bi u tom slučaju morao da traži podršku levo orijentisanih stranaka.

Na parlamentarnim izborima u Kanadi takmiči se pet partija.

Glavni Trudoov rival, Ssir, pokazao se kao odlučan protivnik, što je posebno pokazao kada je napao premijera tokom debate o engleskom jeziku.

"On čak ne može da se seti koliko je puta obojio lice u crno jer je činjenica da on uvek nosi masku. Gospodine Trudo, vi ste lažni i vi ste prevara i ne zaslužujete da vodite ovu zemlju", rekao je Šir.

Lider konzervativaca tokom kampanje je obećavao da izbalansiran savezni budžet i ukidanje taksi na fosilna goriva.

Ssi (40), iako političar od karijere, vodi svoju prvu kampanju kao lider stranke, nakon što je pobedio na teškim stranačkim izborima 2017. godine.

strana 1 od 563 idi na stranu