Uhapšen kompjuteraš koji bi mogao otkriti pozadinu afere "Ibica"

Beč -- Specijalno uspostavljen istražni tim "Ibica" uhapsio važnog svedoka u korupcionaškoj aferi koja je koštala političke karijere Hajnca Kristijana Štrahea.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER
Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Očekuje se da taj svedok otkrije ko stoji iza video snimaka sa Ibice.

Kompjuteraš je zvanično uhapšen zbog posedovanja dečije pornografije, ali, kako prenose austrijski mediji, on je imao značajnu ulogu u snimanju videa sa "Ibice".

Video snimci, koji su napravljeni pre dve godine, pokazuju kako doskorašnji lider austrijske FPO nudi jednoj navodnoj nećaki jednog ruskog milionera državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci uz zaobilaženje kontrolnih organa.

Ti snimci su doveli do pada Štrahea, a zatim i do pada austrijske vlade.

Uhapšeni kompjuteraš, kako tvrdi bečki dnevnik "Esterajh", imao je zadatak da "dotera" tehniku kako bi osigurao prenos višečasovnog "druženja" uz skrivene kamere na Ibici.

"Bez njegovog stručnog znanja bi svaki server nakon par minuta prenosa video snimaka pao", tvrdi neimenovani izvor lista.

Dnevnik ukazuje da iza videa stoji grupa detektiva, bivših vojnika specijalne jedinice iz Srbije, agenti austrijske vojne obaveštajne službe, jedan bivši telohranitelj Štrahea, i bečki advokat.

Zvanični cilj tih lica je bio da naprave klopku za Štrahea, da ga politički I ekonomski unište, a pored toga navodno su kasirali I više od pola miliona evra za prodaju snimaka.

Ta grupa sada mora da strahuje da kompjuteraš u zatvoru ne "propeva" o pojedinostima jer mnoge stvari još nisu poznate, kao ko je čitavu, veoma skupu operaciju, finansirao.

strana 1 od 563 idi na stranu