"Mi smo u ratu" FOTO/VIDEO

Santjago -- Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera izjavio je da je ta zemlja "u ratu", nakon trodnevnih nereda i pljački u kojima je sedmoro ljudi izgubilo život.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Luis Hidalgo
Foto: Tanjug/AP Photo/Luis Hidalgo

"Mi smo u ratu protiv moćnog i nemilosrdnog neprijatelja, neprijatelja koji ne poštuje nikoga i ništa i koji je spreman da koristi nasilje i zločine bez ikakvih ograničenja", rekao je Pinjera juče novinarima.

U Santjagu je juče drugu noć zaredom na snazi bio policijski čas od 19.00 do 06.00 po lokalnom vremenu. Vanredno stanje je, sem u prestonici, proglašeno i u više regiona, kao i u drugim najvećim gradovima.

Tanjug/AP Photo/Esteban Felix
Tanjug/AP Photo/Esteban Felix

General Havijer Iturijaga, kog je Pinjera u petak zadužio da ponovo uspostavi red, pozvao je građane da ostanu "mirni" i da ne napuštaju domove.

Neredi su nastavljeni i juče a po podne su se demonstranti u centru Santjaga sukobili s policijom, dok je u drugim delovima grada došlo do pljačkanja.

Vatrogasci su naveli da je pet osoba nastradalo kada je tokom pljačke fabrike za proizvodnju odeće izbio požar, dok je još dvoje poginulo u noći između petka i subote u požaru u supermarketu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Luis Hidalgo
Foto: Tanjug/AP Photo/Luis Hidalgo

Dve osobe su pogođene mecima i hospitalizovane su u "teškom" stanju, nakon incidenta s policijom.

Na ulicama glavnog grada Čilea nalazi se skoro 10.000 policajaca i vojnika. Vojne patrole se Santjagom kreću prvi put od pada diktature generala Augusta Pinočea (1973-1990).

Tanjug/AP Photo/Esteban Felix
Tanjug/AP Photo/Esteban Felix

Prema navodima vlasti, uhapšeno je ukupno 1.462 osobe, 644 u Santjagu i 848 u ostatku zemlje. Nakon tri dana nasilja, centar Santjaga, kao i centri drugih velikih gradova poput Valparaisa i Konsepsiona, izgleda opustošeno.

Usled policijskog časa je otkazano više stotina letova s aerodroma u Santjagu pa je na hiljade putnika tokom noći ostalo blokirano na terminalima.

Protesti su počeli u petak zbog povećanja cene karata za metro u Santjagu. Reč je o najrazvijenijoj mreži podzemne železnice u Južnoj Americi koja dnevno preveze oko tri miliona putnika.

Pinjera je u subotu suspendovao odluku o poskupljenju, ali su se protesti nastavili, potpaljeni besom naroda zbog socijalno-ekonomskih uslova i nejednakosti u zemlji, hvaljenoj zbog političke i ekonomske stabilnosti, ali u kojoj su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno u rukama privatnog sektora.

strana 1 od 563 idi na stranu