Odavao službene tajne: Ljajći pričao sa Tahirijem iz Haga, oduzeli mu mobilni

Priština -- Specijalno tužilaštvo suda u Hagu za zločine tzv. OVK oduzelo je mobilni telefon Dritonu Ljajćiju osumnjičenom da je otkrivao službene tajne tog suda.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Kael Alford/Stringer/Getty images
Kael Alford/Stringer/Getty images

Ljajći je saslušavan u Specijalnom tužilaštvu tri dana, a telefon mu je oduzet kada je utvrđeno da je komunicirao sa političkim akterima, uključujući ministra pravde u vladi Ramuša Haradinaja, Abelardom Tahirijem.

Tahiri je, takođe, dobio poziv Specijalnog suda u, kako je ranije izjavio, svojstvu svedoka.

Ljajić je, inače, direktor Kancelarije Specijalnog suda u Prištini, zadužen za zaštitu optuženih, a u Hagu je saslušan zbog sumnje da je odavao službene tajne.

Prema prištinskom Insajderiju, Ljajći je osumnjičen za teško krivično delo.

Saslušanje Ljajćija je, kako se navodi, povezano sa sumnjom da je prištinska vlast bila umešana u pokušaj kupovine svedoka.

Advokat: Ljajći je ispitivan pred Specijalnim tužilaštvom u vezi sa poslom koji obavlja

Direktor Kancelarije za odbranu optuženih pred Specijalnim sudom Driton Ljajći ispitivan je dva dana pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu, potvrdio je danas njegov advokat Artan Ćerkini.

On je u saopštenju potvrdio da je Lajči ispitivan 17. i 18. oktobra i da je odgovarao na pitanja koja su se odnosila na funkcionisanje kancelarije na čijem je čelu.

"Imajući u vidu vest koja je objavljena u nekim elektronskim medijima da je Driton Ljaći ispitivan tri dana, u cilj objektivnog informisanja javnosti želim da u svojstvu njegovog advokata obavestim da je on ispitivan 17. i 18. oktobra i to samo dva sata. Tom prilikom kancelarija Specijalnog tužioca se interesovala o funkcionisanju Kancelarije za pravnu pomoć potencijalno optuženim osobama", naveo je advokata Ćerkinija.

Portal Insajderi.com je objavio da je Specijalno tužilaštvo u Hagu ispitalo Dritona Ljajćija u svojstvu osumnjičenog zbog otkrivanja službene tajne u vezi sa pokušajima mešanja u istragu tog tužilaštva.

Insajderi saznaje da je Ljajći ispitivan tri dana zaredom, od srede do petka prošle nedelje u svojstvu osumnjičenog u kancelariji Specijalnog tužilaštva u Hagu.

Kako navodi Insajderi, zaplenjen mu je mobilni telefon u kojem su pronađeni dokazi da je bio u komunikaciji u vezi sa ovim pitanjem sa političkim akterima, uključujući ministra pravde Abeljarda Tahirija.

Istraga se odnosi na jedan slučaj gde se sumnja da su kosovske vlasti učestvovale u pokušaju potkupljivanja svedoka, piše Insajderi.

strana 1 od 119 idi na stranu