Zeri: Zvanični rezultati u roku od mesec dana od izbora

Priština -- Formiranje nove prištinske vlade moglo bi potrajati s obzirom na to da se očekuje da će konačni rezultati biti objavljeni u roku od mesec dana od izbora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Do zastoja je došlo zbog odluke CIK da ponovo prebrojava glasove na 844 biračkih mesta zbog, kako se navodi, nekih tehničkih grešaka, piše prištinski list Zeri.

Očekuje se da će Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje, stranke koje su prema prvim preliminarnim rezultatima osvojile najviše glasova na proteklim izborima, pokrenuti pregovore na najvišem nivou o postizbornoj koaliciji.

Politički analitičari ističu da formiranje nove vlade može trajati dugo ako se DSK i PS ne usuglase o raspodeli vlasti.

Ne isključuju ni mogućnost zastoja na prištinskoj političkoj sceni poput onog koji se dogodio 2014. godine, za koji kažu da bi mogao dovesti do institucionalne krize.

Zeri podseća da je na prevremenim parlamentarnim izborima 2014. i 2017, CIK-u takodje trebalo otprilike isto toliko vremena da objavi konačne rezultate.

Portparol CIK, Valmir Elezi, rekao je za Zeri da CIK pokušava da zatvoriti ovaj proces barem u istom vremenskom okviru kao što je to činio na prethodna dva izbora.

„U 2014. godini, od dana izbora do potvrdjivanja konačnih rezultata izbora bilo je 27 dana, a u 2017. jedan dan više. CIK čini sve napore da postigne barem iste rokove“, izjavio je Elezi.

strana 1 od 119 idi na stranu