Konačna odluka CIK-a: "Otrovne" koverte iz Srbije neće se brojati

Priština -- Iz CIK saopšteno da 3.700 koverata sa glasovima iz Srbije na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu 6. oktobra, neće biti uzeto u obzir.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Roibu
Ilustracija: Depositphotos/ Roibu

Kako je preneo portal Kosovo onlajn, koverte se i dalje nalaze u zgradi Ministarstva za infrastrukturu i transport zbog istrage koju vodi Policija Kosova i Tužilaštvo, a zbog "alergije" radnika CIK, koji su bili u dodiru s tim glasovima.

Centar za brojanje i rezultate saopštio je ranije da je ostalo da se prebroji još 220 biračkih mesta od ukupno 530, a da nakon prebrojavanja tih glasova sledi proces brojanja uslovnih glasova i glasova osoba sa posebnim potrebama.

Kako je ranije saopštio CIK, proces ponovnog prebrojavanja glasova trebalo bi da bude završen do kraja nedelje.

Na preporuku Centra za brojanje i rezultate, CIK je odlučio da se ponovo prebroje glasovi sa još 530 glasačkih mesta.

Navodno zaraženi članovi CIK pušteni iz bolnice

U međuvremenu, dvanaest članova izborne komisije, Albanaca, koji su bili hospitalizovani u prištinskoj Klinici za zarazne bolesti, nakon što su se žalili na navodne alergijske reakcije dok su proveravali izborne glasove iz centralne Srbije, pušteni su iz bolnice, saopštili su danas predstavnici Kliničkog centra.

Vršilac dužnosti direktora Klinike za zarazne bolesti Linda Ajazaj-Beriša rekla je da je njihovo zdravstveno stanje dobro, te da je kod njih isključena mogućnost zaraznih bolesti, preneo je prištinski portal Zeri.

Kosovsko tužilaštvo saopstilo je, međutim, u medjuvremenu da će nastaviti istragu o navodnim alergijskim reakcijama ovih osoba. Kako je ranije saopšteno iz tužilaštva, uzorci koverata sa izbornim glasovima iz centralne Srbije dostavljeni su na analizu jednoj evropskoj laboratoriji, ali nije navedeno u kojoj zemlji.

strana 1 od 119 idi na stranu