Identifikovani posmrtni ostaci 13 Srba stradalih tokom rata u Hrvatskoj

Beograd -- U Zagrebu su danas identifikovani posmrtni ostaci 13 osoba srpske nacionalnosti stradalih tokom rata devedesetih u Hrvatskoj.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/dbajurin
Ilustracija: Depositphotos/dbajurin

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, danas je obavljena identifikacija posmrtnih ostataka 13 osoba srpske nacionalnosti, stradalih tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Kako je saopšteno iz Komisije Vlade Srbije za nestala lica, posmrtni ostaci ekshumirani su u Glini, Šašu, Ličkoj Jasenici, Malom Kozincu, Tušilovcu, Gornjem Sjenaku i Poljanama, a identifikovani su metodom analize DNK.

Navodi se da su pored predstavnika porodica, identifikaciji prisustvovali i članovi monitoring tima Komisije za nestala lica i da će sahrana posmrtnih ostataka biti obavljena u skladu za željama članova porodica.

Dodaje se da su od 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima u Hrvatskoj kao i da su posmrtni ostaci više od 980 identifikovanih žrtava predati porodicama radi sahrane.

strana 1 od 183 idi na stranu