Nada crnogorskog premijera: Posle Bregzita proširenje

Podgorica -- Premijer Crne Gore Duško Marković rekao da se nada da će, kada se završi Bregzit, politika proširenja Evropske unije ponovo dobiti na značaju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Mehaniq/Depositphotos/Ilustracija
Foto: Mehaniq/Depositphotos/Ilustracija

Markovć je u intervjuu za AP rekao da će se izlaskom Velike Britnije iz EU rešiti veliki problem i otvoriti nove prilike za zemlje kandidate, kao što je Crna Gora.

"Bregzit je jedno od teških otvorenih pitanja sa kojima se EU suočila poslednjih godina. Sporazum o Bregzitu ne bi trebalo da ima negativan uticaj na dinamiku pregovora Crne Gore sa EU, već da bude pozitivan stimulans", ocenio je Marković.

On je dodao da bi ratifikacija sporazuma o Bregzitu u evropskom i britanskom parlamentu bilo veliko olakšanje za obe strane. "Politika proširenja će dobiti na važnosti zbog onoga što je Evropska komisija najavila kao politiku prema Zapadnom Balkanu", rekao je Marković.

On je upozorio da odluka EU da ne otovri pregovore o članstvu da Severnom Makedonijom i Albanijom šalje negativnu poruku Zapadnom Balkanu.

"Odbijanje EU da otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom je loš signal i loša poruka za Zapadni Balkan kao celinu, a u isto vreme ne predstavlja ni dobru poziciju za Brisel", rekao je Marković, ističući da nema kompletne, ujedinjene i bezbedne EU bez Zapadnog Balkana.

AP podseća da je Crna Gora, mediteranska zemlja sa 600.000 stanovnika, jedan od zemalja Zapadnog Balkana koje žele da se učlane u EU, nakon što je 2017. godine pristupila NATO.

strana 1 od 183 idi na stranu