Već je počelo: Makedonija je prva

Skoplje -- Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev daće ostavku 3. januara 2020, a prevremeni izbori u toj zemlji će biti održani 12. aprila.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Chris McGrath/Getty Images
Ilustracija: Chris McGrath/Getty Images

Tako su se dogovorili sinoć lideri političkih partija na sastanku kod predsednika države Steva Pendarovskog, koji je bio zakazan prošlog petka nakon što su evropski lideri odlučili da odlože početak pristupnih pregovora EU sa Skopljem.

Zaev je nakon sastanka izjavio da je njegova stranka Socijaldemokratski savez ponudila da izbori budu održani 22. ili 29. decembra ove godine, ali da se opozicija suprotstavila toj ideji jer smatra da tehničkoj vladi nije dovoljno 100 dana.

O tehničkoj vladi, inače, za sada nema detalja, niti ko će biti tehnički premijer, kao ni ministri u resorima unutrašnjih poslova, rada i socijalnih pitanja.

Zaev je na hitne prevremene izbore pozvao juče, nakon što je Evropski savet odložio početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom.

Poziv Zaeva su pozdravili lideri svih političkih subjekata u toj zemlji.

Inače, više evropskih zvaničnika ali i analitičara upozorilo je da bi to što EU nije dala datum Severnoj Makedoniji i Albaniji moglo imati dalekosežne posledice za ceo region. Svakako se najviše dobijanju datuma nadala Severna Makedonija, koja je čak i promenila ime.

Takođe, i ostale zemlje kandidati za članstvo EU, među kojima je i Srbija, sa zebnjom su dočekale vest o "odbijanju" Severne Makedonije, a pitanje koje je ostalo da visi u vazduhu - hoće li se EU ikada proširiti na naše prostore.

strana 1 od 183 idi na stranu