"Višestruki sukobi interesa, upitna doktorska disertacija prof. Karapandže"

Nakon skandala sa profesorkom Ekonomskog fakulteta Danicom Popović, student Aleksandar Jakšić otkrio je informacije i o profesoru Raši Karapandži.

Izvor: Pink

Ponedeljak, 21.10.2019.

13:10

Printskrin, Pink

Dokazi koje je izneo pokazuju da bi doktorska disertacija profesora finansija na EBS Biznis skul u Visbadenu mogla biti osporena.

Slučaj Karapandžinog doktorata Jakšić je otkrio istražujući slučaj profesorke Popović, koja je prisvojila rad i prevod svog pokojnog kolege prof. dr Stojana Babića u udžbeniku "Međunarodna ekonomija".

Ona je, nakon što je ovaj događaj došao do medija, izjavila da su napadi na nju paravan za slučaj doktorata Siniše Malog.

Jakšić je, gostujući na televiziji Pink, istakao da je ova njena izjava neistinita, podsetivši da su postupak protiv nje pokrenuli profesori i to sa 75 glasova „za“, a samo dva „protiv“ i da u univerzitetskoj zajednici postoji nedopustivo licemerje.

Student je podsetio i da je profesorka Popović u svojstvu svedoka predstavila akademika Dušana Teodorovića, nazivajući ga jednim od licemera.

"On (Teodorović) je takođe izneo neistinu da sam optužio Danicu Popović za prodaju ispita, iako su dve komisije utvrdile da nisam", rekao je Jakšić, nakon čega je izneo informacije o akademiku:

"U zvaničnoj biografiji akademika Teodorovića koja je objavljena na sajtu SANU, stoji da je on napustio Saobraćajni fakultet usled neslaganja na istom. Poslao sam zahtev za informaciju od javnog značaja Saobraćajnom fakultetu i dobio sam odgovor da je Teodorović 31. maja 1999. godine dobio rešenje o prestanku radnog odnosa zbog izostajanja sa posla", govori Jakšić i nastavlja:

"Isti taj akademik 2003. godine šalje zahtev za zasnivanje radnog odnosa gde navodi da je odnos na fakultetu prestao nezavisno od njegove volje. Kao da se otkaz dobija svojevoljno?! Zato zahteva od fakulteta da ponovo zasnuje radni odnos. Nakon toga dekan fakulteta šalje dopis ministru prosvete Gaši Kneževiću u kojem navodi da je Teodorović 27. aprila 1999. svojevoljno napustio fakultet, odnosno, da je sa porodicom otišao u SAD, a da prethodno nije podneo zahtev za odsustvo, niti je obavestio dekana o svojim namerama. Dekan od ministra traži mišljenje da li je u obavezi da vrati Teodorovića na posao", nastavlja Jakšić i dodaje da je pomoćnik ministra Srbijanka Turajlić poslala dopis Saobraćajnom fakultetu da, ukoliko je Teodorović poslao zahtev u zakonskom roku, može da se vrati na fakultet, što je i učinio.

"Dakle, vratio se na fakultet bez konkursa. Dakle, takva osoba meni drži predavanja o akademskoj čestitosti i govori o tome da je narušena autonomija univerziteta, a ovim je de fakto poništena autonomija univerziteta", objašnjava Jakšić.

Vraćajući se na doktorate, Jakšić je ponovio da su protiv pokretanja postupka protiv profesorke Popović bila dva profesora i da su dva bila uzdržana. Protiv toga su bili profesori Dejan Šoškić i Milojko Arsić, a uzdržani Boško Živković i Branko Urošević. Kaže da je, istražujući, došao do stvari koje su svima njima zajedničke.

"Prva je bila Centralna banka, nakon toga je bila firma Centar za investicije i finansije, a onda sam tražio jednu osobu koja ih sve spaja – profesor Raša Karapandža. Upravo je on navodno otkrio plagijat ministra Siniše Malog. Reč je o profesoru ekonomije, koji je završio astrofiziku!", govori Jakšić, pokazujući dokumente koje je nabavio na Ekonomskom fakultetu gde je Karapandža nostrifikovao diplomu.

Jakšić je pokazao Karapandžinu diplomu astrofizike, a zatim i diplomu master studija sa prosekom 8,01 i objašnjava:

"Da biste upisali doktorske studije na Univerzitetu u Beogradu morate imati prosečnu ocenu veću od 8, dakle, jedva se provukao. Interesantno je da je prof. Karapandža objavio samo jedan samostalni rad", kaže Jakšić, potom pokazujući doktorat prof. Karapandže.

"Karapandža je, inače, samo kolateralna šteta, jer sam do njega došao istražujući profesora Branka Uroševića, koji mu je mentor na doktoratu, a koji je o meni izneo neistine", kaže Jakšić, dodavši da se doktorat sastoji iz tri eseja iz oblasti finansijke ekonomije.

Jakšić objašnjava da Univerzitet u Beogradu, kao i u Pompeu Fabri to dozvoljavaju, ali samo uz dva uslova. Prvi je kvalitativni: mora postojati logička povezanost između radova, a drugi uslov, koji je i ključni, kaže da u tim situacijama morate biti prvi autor u svim radovima – kaže Jakšić pokazujući sva tri rada i u nijednom Karapandža nije naveden kao prvi autor.

"Njemu samo zbog ovoga treba da se poništi doktorska disertacija, jer nije valjana i po pravilima. Treći rad objavljen je u časopisu za fiziku, a govorimo o profesoru ekonomije! On je u ovom radu naveden kao treći autor. Dakle, oni koji ukazuju na nepravilnosti najprljaviji su među nama", navodi student.

Jakšić dodaje i da je Karapandža 2010. godine poslao zahtev za priznavanje strane visokoškolske isprave i kao razlog navodi zaposlenje.

"Po svaku cenu želi da dođe na Ekonomski fakultet koji pravi stručnu komisiju, među čijim članovima je prof. Boško Živković. To je druga osoba koja je iznosila neistine o meni i na čelu je komisije. Ova komisija šalje izveštaj Nastavno-naučnom veću u kojem se ostalih pet autora ne spominju, već samo Karapandža. Pitao sam se zašto, a onda sam ušao na APR i otkrio sukob interesa. Članovi Centra za investicije i finansije su Miloš Božović i prof. Karapandža. Slučajnim klikom na „zabeleške“ otvori mi se: „upisuje se u Registar privrednih subjekata ugovorom o prenosu upravljačkih prava od 01.07.2011. kojim prenosilac Boško Živković iz Beograda prenosi pravo upravljanja nad udelom od 5% na Miloša Božovića, a do prestanka vršenja javne funkcije predsednika saveta guvernera Narodne banke", kaže Jakšić.

Objašnjava da je ovo strogo kršenje kodeksa profesionalne etike, prema kojem članovi komisije ne smeju na drugi način biti povezani.

"Ako ste na funkciji predsednika saveta guvernera i ako zamrzavate vaše mesto u nekoj firmi, a ta firma se bavi razvojem softvera koji koriste banke koje vi kontrolišete, onda je to posao za policiju", kaže student.

Mentor prof. Karapandže, Urošević navodi u svojoj biografiji da je osnivač firme Centar za investicije i finansije.

"To su višestruki sukobi interesa", zaključuje Jakšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: