Nov obrt: Begzit bi mogao da se dogodi tek u februaru

Evropska unija će odložiti Bregzit do januara 2020. godine ako britanski premijer Boris Džonson sledeće nedelje u parlamentu ne dobije podršku za svoj dogovor.

Izvor: index.hr

Nedelja, 20.10.2019.

23:40

Nov obrt: Begzit bi mogao da se dogodi tek u februaru
Ilustracija: EPA-EFE/ Hollie Adams

Kako piše "Indeks", pozivajući se na "Sandej Tajms" odlaganje Bregzita je "promenjiva" - što znači da Britanci mogu izaći iz EU i ranije, 1. ili 15. novembra, u decembru ili februaru, ako se dogovor ratifikuje pre kraja produženja roka, piše Sandej Tajms, pozivajući se na diplomatske izvore.

Londonski list piše kako evropske vlade neće doneti odluku o potencijalnom odlaganju dok ne procene hoće li sporazum proći u utorak u britanskom parlamentu.

Jedan evropski izvor je otkrio kako smatra da je situacija u Britaniji "veoma nejasna" i da EU ne želi da donese odluku o odlaganju Bregzita iz bojazni da bi britanski parlament u međuvremenu mogao ratifikovati sporazum.

Nije isključio mogućnost da obe strane sprovedu ratifikaciju do 31. oktobra, no da bi se i u tom slučaju mogla desiti "tehnička" odgoda kako bi se taj proces priveo kraju.

Sporazum bi trebalo da ratifikuju i britanski i evropski parlament.

Evropske diplomate i službenici su u nedelju u Rojtersu otkrili da, zavisno od razvoja događaja u Londonu, opcije odlaganja variraju od jednog dodatnog meseca, do kraja januara, pa do roka od pola godine ili duže.

Evropski veleposlanici su na kratkom sastanku s glavnim evropskim pregovaračem Mihaelom Barnijerom u nedelju formalno započeli proces ratifikacije, rekli su diplomatski izvori agenciji zahtevajući da ostanu anonimni.

"Primili su k' znanju" Džonsonov zahtev za odglaganjem posat u subotu, a predsednik Evropskog veća Donald Tusk će se narednih dana konsultovati sa evropskim čelnicima o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: