Razmena vatre Indije i Pakistana: Devet mrtvih

Srinagar -- Najmanje devet osoba poginulo je u nedelju u Kašmiru pošto su vojnici Indije i Pakistana razmenjivali vatru u oblasti oko koje se spore te dve nuklearne sile.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Farooq Khan
Ilustracija: EPA-EFE/ Farooq Khan

Vojska Indije je saopštila da su pakistanski vojnici jutros gađali indijski granični prelaz i civilne oblasti duž granice u Kašmiru, i ubili dva vojnika i jednog civila.

Od pakistanske vatre povređena su tri indijska civila, navela je vojska Indije i ocenila da je reč o "neizazvanom" kršenju sporazuma dve zemlje o primirju iz 2003. godine.

Vojska Pakistana je potom saopštila da je usled "neizazvanih kršenja primirja" od indijskih vojnika poginulo pet civila i jedan vojnik, a da su ranjena tri civila i dva vojnika, u blizini Linije kontrole koja deli Kašmir na indijski i pakistanski deo.

Kašmir je podeljen na indijski i pakistanski deo, a obe države tvrde da polažu pravo na celu oblast. Taj teritorijalni spor doveo je do dva rata Indije i Pakistana posle njihovog sticanja nezavisnosti 1947. godine.

Najnoviji talas sukoba počeo je pošto je vlada Indije 5. avgusta ukinula autonomiju Kašmira, garantovanu indijskim ustavom, a potom uvela oštrije mere u toj oblasti, uključujući gašenje medija i slanje hiljada vojnika.

strana 1 od 563 idi na stranu