Protesti protiv vlade širom Libana

Bejrut -- Demonstranti u Libanu izašli su u nedelju na ulice širom zemlje da bi nastavili da vrše pritisak na libanskog premijera Saada al Haririja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Salah Malkawi
Ilustracija: Getty images/ Salah Malkawi

Oni protestuju jer se približava rok koji je premijer Hariri sam odredio za usvajanje preko potrebnih ekonomskih reformi u zemlji.

Protesti protiv vlade počeli su u četvrtak i okupili su sve segmente libanskog društva, koje za ekonomsku krizu krive političku elitu, preneo je Rojters.

Demonstranti su marširali ulacama širom zemlje organizujući svojevrsnu festivalsku atmosferu na otvorenom.

Sa zvučnika se mogla čuti nacionalna muzika i pozivi na pad vlade.

Hariri, koji predvodi koalicionu vladu, dao je svojim partnerima u petak rok od 72 sata za pristanak na reforme koje bi mogle da izvedu zemlju iz ekonomske krize, nagoveštavajući da bi ako se to ne dogodi mogao da podnese ostavku.

On je optužio svoje rivale da opstruiraju budžetske mere koje bi omogućile korišćenje 11 milijardi dolara koje je obećao Zapad, a koje bi pomogle u sprečavanju ekonomskog kolapsa.

Najnovij talas protesta i nemira u Libanu, za koji Rojters navodi da je "najveći u decenijama", izbio je zbog povećanja troškova života i novih poreskih obaveza.

U nove poreske obaveze bila je uključena i taksa za pozive preko aplikacije "Votsap", koju je vlada ukinula odmah po izbijanju protesta.

U pokušaju da umiri demonstrante, ministar finansija je posle sastanka sa premijerom Saadom al Haririjem saopštio da su se dogovorili da u novi budžet ne budu uključene nikakve dodatne takse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 563 idi na stranu