"Rusija neće dozvoliti da bude isključena iz rešavanja pitanja KiM"

Jedna od ključnih poruka upućenih posetom ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji je da Rusija neće dozvoliti da bude isključena iz rešavanja pitanja KiM.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.10.2019.

15:58

Ilustracija: Depositphotos/Yarr65

Ovako posetu ruskog premijera Srbiji ocenjuje diplomata Zoran Milivojević.

"Ta poruka ima posebno značenje u ovom trenutku, imajući u vidu inicijativu SAD, imenovanjem specijalnih izaslanika i nastojanjima da se to pitanje ubrza i obnove pregovori, ali na platformi koja ne odgovara državnim i nacionalnim interesima Srbije, već podrazumeva realizaciju zapadnih interesa i priznanje nezavisnosti Kosova", rekao je Milivojević za Tanjug.

Poseta Medvedeva potvrđuje, kaže, da će Rusija ostati dosledna u podršci Srbiji i da neće dozvoliti da bude isključena iz rešavanje ovog pitanja, niti da se ono rešava izvan okvira muđunarodnog prava i Rezolucije 1244 SB OUN.

"Rusija i ovoga puta je uputila vrlo jasnu poruku da će stajati na strani Srbije i da neće dozvoliti nikakvo rešenje koje ne podrazumeva zaštitu nacionalnih i državnih interesa Srbije i poštovanje međunarodnog prava", dodaje on.

Uveren je da su Vučić i Medvedev razgovarali o svim aspektima koji su sada aktuelni o pitanju KiM, posebno o inicijativi Bele kuće da se pitanje rešavanja KiM ubrza i da se rešava na platformi koja ide u prilog prištinskoj strani i polazi od osnovne činjenice na kojoj Zapad insistira - da se potvrdi kosovska nezavisnost.

"Sigurno da je bilo reči s jedne strane o mehanizmima koji se mogu upotrebiti i argumentima protiv ovakvog pristupa, a sa druge strane o međusobnoj saradnji Srbije i Rusije u odbrane srpskih interesa i u potvrđivanju argumenata koji su na liniji neizostavnog značaja međunarodnog prava i Rezolucije 1244", kaže Milivojević.

On ističe da dolazak Medvedeva prevazilazi značaj obične bilateralne posete i bilateralnih odnosa između dve zemlje, ne samo zbog tema koje su bile na dnevnom redu, već upravo zbog njenih globalnih poruka.

Kako navodi, sam povod posete - 75. godišnjica oslobođenja Beograda i učešća Crvene armije u tom oslobođenju - jedan je od pokazatelja da poseta Medvedeva prevazilazi bilateralni kontekst i ima globalno značenje. “Poruke koje su u prvom redu upućene odnose se na učešće Srbije i Rusije u antifašističkoj borbi i demantovanju pokušaja revizije istorije kojima smo bili svedoci u evociranju jubileja nedavno u Varšavi, gde Rusija i Srbija nisu bile pozvane”, ističe Milivojević.

Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je na ulogu i učešće Hrvatske, odnosno NDH u Drugom svetskom ratu i na činjenice da je u Hrvatskoj, u vreme oslobađanja Beograda, još uvek bila na sceni NDH, čime je, kako kaže, Vučić nastojao da "stvari dovede na svoje mesto" i onemogući reviziju istorije imajući u vidu nastup hrvatske predsednice u Varšavi.

On dodaje da je ova poseta i u funkciji predstojeće posete predsednika Vučića Ruskoj federaciji i razgovora koje će imati u Sočiju sa predsednikom Vladimirom Putinom, pre svege vezano za KiM, jer ovo pitanje, podseća, prevazilazi i bilateralni i regionalni kontekst i ima globalni značaj, o čemu je nedavno govorio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U bilateralnom kontekstu, poseta, smatra Milivojević, potvrđuje značaj i izuzetno visoki nivo političkih odnosa dve zemlje, uz niz sporazuma koji produbljuju ekonomske odnose. Poseban značaj, objašnjava on, imaju sporazumi koji se tiču infrastrukture i železnice, ali i oni o obnavljanju tema koje su kod nas bile u drugom planu, poput nuklearne nauke i njene ulog u medicini i razvojnim projektima.

“Značajni su i sporazumi u oblasti IT tehnologija, što je nešto izuzetno važno u savremenom svetu, kao i u vojnoj saradnji, čemu je potvrda bilo učešće Vučića i Medvedeva na vojnoj vežbi”, naglašava Milivojević.

Prema njegovim rečima, vojna saradnja doprinosi jačanju srpskih odbrambenih sposobnosti u zaštiti nezavisnosti i suverenosti, što je, kako navodi, u osnovi srpske globalne, regionalne i ukupne strategije u ovom trenutku.

“Ova poseta je bila na liniji insistiranja Srbije da neće promeniti politiku nezavisnosti, vojne neutralnosti i njenim nastojanjima da tu politiku na ovaj način potvrdi, kao i da neće dovoditi u pitanje prijateljske odnose sa Rusijom, uprkos prtisicima kojima je izložena”, zaključuje Milivojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: