U toku ratifikacija sporazuma o "razvodu" Londona i EU

Procedura ratifikacije sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU nastavlja se danas na evropskoj strani Kanala Lamanš.

Izvor: Beta/AFP

Nedelja, 20.10.2019.

14:59

U toku ratifikacija sporazuma o
EPA-EFE/Hollie Adams

Ratifikacija se događa uprkos zahtevu Velike Britanije za odlaganje Bregzita, o čemu će se predsednik Evropskog saveta Donald Tusk konsultovati sa 27 članica.

Te konsultacije će verovatno trajati "nekoliko dana", rekao je za AFP jedan evropski izvor.

To je "ukratko pomenuto", ali se o tome se nije raspravljalo danas pre podne na kratkom sastanku 27 ambasadora sa evropskim pregovaračem za Bregzit, Mišelom Barnijeom, rekao je za AFP jedan od učesnika tog sastanka koji je bio planiran pre no što je do novog stava - zahteva za odlaganje, došlo u subotu u Londonu.

Tokom sastanka koji je "trajao 15 minuta" i bio "tehnički" po tom njegovom učesniku, ambasadori su uglavnom govorili samo o nastavku procesa ratifikacije sa evropske strane sporazuma Londona i Brisela o izlasku Velike Britanije iz EU, sklopljenog ove nedelje.

"Kao što se i očekivalo, evropski ambasadori su se sastali danas pre podne videli da utvrde sledeće faze ratifikacije u EU" sporazuma o odlasku objavljenog u četvrtak, rekao je Barnije novinarima.

Taj sporazum tek treba da potvrdi Evropski parlament koji se ove nedelje sastaje na plenarnom zasedanju u Strazburu.

"Ono što je odlučeno u četvrtak, ostaje na stolu", rekao je za AFP evropski izvor.

"Britanski parlament nije odbacio sporazum, tako da ne treba menjati kurs, te se na evropskoj strani pokreće procedura da bi EU ratifikovala sporazum, što Evropski parlament treba da odobri", nastavio je izvor.

Drugi evropski diplomata je rekao da su ambasadori ;izrazili želju da pred Londonom "pokažu svoje jedinstvo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: