Brisel spreman za odlaganje Bregzita

EU će odobriti odlaganje Bregzita i nakon 31. oktobra ako britanski premijer Boris DŽonson uputi takav zahtev, ali blok neće načiniti prvi korak.

Izvor: Blic, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Hollie Adams
EPA-EFE/ Hollie Adams

Predstavnici 27 članica EU sastaće se u nedelju kako bi razmotrili najnoviji razvoj događaja, piše "Gardijan", pozivajući se na izvore u Briselu.

Džonson je ranije u obraćanju poslanicima rekao da ne veruje da će EU ponuditi dodatno odlaganje i da neće o tome da pregovara.

Međutim, zvaničnici EU rekli su da je bilo jasno tokom diskusija lidera na samitu 17. oktobra da će odobriti produženje roka, javlja Srna, a prenosi Blic.

"Čak ni predsednik Francuske Emanuel Makron nije predložio nešto suprotno tome", rekao je izvor, piše list.

Posledica odlaganja rasprave o sporazumu o "Bregzitu" u britanskom parlamentu je i to da je upitan i plan Evropskog parlamenta o ratifikaciji sporazuma o povlačenju naredne sedmice.

Evropski parlament ratifikovaće taj sporazum nakon što ga odobri Donji dom britanskog parlamenta.

Naredna sednica britanskog parlamenta je 14. novembra što znači da je 30. novembar mogući novi dan za Bregzit ako poslanici do tada odobre sporazum.

Gaj Verhofštat, koordinator grupe Evropskog parlamenta za Bregzit, rekao je da će njegov odbor u ponedjeljak razmotriti ishod današnjeg glasanja za Letvinov amandman.

strana 1 od 563 idi na stranu