Otvoreni rat FPO protiv Štrahea

U Slobodarskoj partiji Austrije (FPO) počeo je otvoreni rat sa doskorašnjim liderom stranke Hajnc Kristijanom Štraheom.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.10.2019.

11:46

Otvoreni rat FPO protiv Štrahea
Foto: EPA-EFE / Florian Wieser

Štrahe je, sredinom maja morao podneti ostavku na sve političke funkcije usled korupcionaške afere "Ibica".

Predsedništvo stranke deaktiviralo je sinoć Štraheov fejsbuk profil, o kojem je dugo vođen spor, budući da je nakon odlaska sa političkih funkcija Štrahe tražio administratorska prava za profil koji je vodila stranka, a koji je imao 786.000 "prijatelja".

Štrahe je stranci do petka dao rok da mu preda sve šifre i administratorska prava i najavio tužbu, ukoliko to FPO ne učini.

FPO nije popustila ultimatumu starog šefa, već se raspitala da Štraheov profil može da spoji sa manjim stranačkim.

Pošto je Fejsbuk javno odbio spajanje profila, stranka se nešto pre ponoći odlučila da deaktivira Štraheov profil. Pored toga, FPO je najavila deaktivaciju daljih profila ranijeg lidera na društvenim mrežama.

"Zahtev Štrahea da mu prenesemo administratorska prava FPO ne može iz pravnih razloga prihvatiti, jer je profil vođen uz upotrebu sredstava stranke, kako finansijskih, tako i personalnih", navedeno je u saopštenju FPO.

Profil je, kako se podvlači, vlasništvo FPO, a deaktivacija je jedini način da se zaštite Štraheova lična prava, kao i interes stranke.

Zbog ove odluke Štrahe i FPO, koja mu je čak i suspendovala članstvo, naći će se pred sudom, kako je najavio njegov advokat Ben Irle.

Štrahe se, preko privatnog profila, na kojem ima 51.000 prijatelja, javio i napisao:

"Svaki kraj je novi početak. Ne brinite neću se samo na Fejsbuku vratiti“."

Time Štrahe podgreva spekulacije da bi mogao osnovati sopstvenu stranku i vratiti se u politički život Austrije.

Naime, iduće godine predstoje izbori u Beču, na kojima bi se Štrahe, kako se već dugo spekulisalo, mogao vratiti na političku scenu.

Razna istraživanja javnog mnjenja, a tako i poslednje televizije "ATV" pokazuje da bi 16 odsto birača dalo svoj glas stranci Štrahea- četiri odsto sigurno, dok bi 12 odsto razmislilo o glasanju za njegovu stranku.

Koliko bi osnivanje Štreheove stranke može da predstavlja udarac po FPO, pokazuje i podatak da bi 14 procenata glasača slobodaraca svoj glas ubuduće dalo Štraheu, a 35 odsto razmišlilo o toj mogućnosti.

"Ime Štrahea i dalje ima veliki potencijal, posebno kod glasača slobodaraca. Ali ako tužilaštvo podigne optužnicu to bi bio konačan kraj njegove političke karijere“, ocenjuje ekspert Peter Hajek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: