Merkelova: Podržavam ideju o reformi procedura pristupanja

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da podržava ideju Francuske da se proces pristupanja EU učini transparentnijm, ali i reverzibilnim.

Izvor: B92

Petak, 18.10.2019.

18:00

Merkelova: Podržavam ideju o reformi procedura pristupanja
EPA-EFE/Ian Langsdon

"Izražena je želja, pogotovo Francuske, koju sam podržala, da procedure budu transprentnije, a da početak pregovora automatski ne znači i njihov uspešan završetak. Radiću na tome u narednom periodu", poručila je Merkelova.

Angela Merkel je na kraju samita u Briselu izrazila žaljenje zbog toga što nije bilo konsenzusa među liderima EU o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

"Nemačka smatra da je uz ispunjavanje određenih uslova moglo da dođe do otvaranja pregovora, ali nije bilo jedinstvenog stava o tome. Vratićemo se na ovo pitanje pre samita o Zapadnom Balkanu 2020. godine", poručila je Merkelova.

Angela Merkel, nakon samita lidera EU u Briselu, kaže da nije tajna da su tokom rasprave o proširenju Francuska, Holandija i Danska bile nepoverljive prema daljim koracima Skoplja i Tirane.

Ona je ocenila da EU sada mora blisko i snažno da radi sa zemljama u regionu kako bi što je moguće više ublažila udarac ovakve odluke.

"Razočaranja će, svakako, biti", zaključila je Merkelova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: