Obrt: "Tačna informacija je da Zaev nije podneo ostavku"

Makedonski premijer Zoran Zaev nije podneo ostavku, kako su to već javili pojedini mediji u regionu, rečeno je Tanjugu u kabinetu premijera Severne Makedonije.

Izvor: B92

Petak, 18.10.2019.

16:11

Obrt:
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

Vest o ostavci objavio je prvo portal Sputnjik, a potom i pojedini beogradski tabloidi, koji su se pozvali na italijansku agenciju Ansa, koja, međutim, nije objavila da je Zaev dao ostavku, već prenela "lokalne medije" da im nije ni potvrdjena, ni demantovana informacija o ostavci.

Brojne reakcije, odnosno špekulacije medija usledile su posle današnje odluke evropskih lidera da odlože donošenje odluke o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonije do 31. oktobra, uz raniju izjavu makedonskog premijera da će nedodeljivanje datuma dovesti do pada njegove vlade.

Na samitu lidera EU u Briselu Francuska je blokirala dodelu datuma za pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Sputnjik je naveo da je Zaev kovertirao ostavku i o tome obavestio strane ambasade.

"Trenutno su u toku konsultacije parlamentarnih stranaka u Severnoj Makedoniji. Zaev traži raspisivanje vanrednih izbora zato što nije ispunio predizborno obećanje da će otvoriti pregovore sa Evropskom unijom", naveo je u svom tekstu portal Sputnik.

Diplomatski izvori EU izjavili su u petak u Briselu da je makedonski premijer Zoran Zaev podneo ostavku, javila je ranije italijanska novinska agencija Ansa, što je preneo makedonski portal Net pres.

Na pitanje Tanjuga da li je tačna informacija koju su preneli pojedini mediji, da je Zaev podneo ostavku, iz makedonske vlade su odgovorili da je informacija pogrešna.

"Tačna informacija je da Zaev nije podneo ostavku", navodi se u kratkom odgovoru za Tanjug.

Zaev se na svojim zvaničnim društvenim mrežama nije oglasio ovim povodom, ali na Tviteru je lajkovao vest objavljenu u 15 sati u kojoj je izjava Junkera da je razočaran i da je istorijska greška što nisu otvoreni pregovori EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: