Han "izrazito razočaran"

Komesar za proširenje Johanes Han "izrazito je razočaran" jer vođe EU nisu ispunile obećanje da otvore pregovore o pridruživanju sa S. Makedonijom i Albanijom.

Izvor: B92

Petak, 18.10.2019.

15:34

Han
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Pozvao ih je da razjasne svoj stav.

"EU i zemlje članice sada treba da razjasne koliko je ozbiljna njihova posvećenost evropskoj integraciji Zapadnog Balkana", naveo je Han u nizu poruka objavljenih danas na Tviteru posle noćašnje višesatne rasprave vođa EU u Briselu na kojoj nije postignuta saglasnost o počinjanju pregovora sa te dve zemlje.

On se zahvalio svima koji su se noćas na sastanku na kome se raspravljalo o toj temi založili za to da se donese odluka od, kako je rekao, "velike strateške važnosti za EU" i koji su se borili za to da se pošalje "signal nade građanima Zapadnog Balkana".

Han je ponovio da ovo nije slavan trenutak za EU."Odbiti da se prizna dokazan napredak imaće negativne posledice, uključujući rizik destabilizacije Zapadnog Balkana sa punim uticajem na EU", napisao je on.

Han, koji u novoj Evropskoj komisiji više neće biti zadužen za proširenje već će imati resor budžeta, rekao je da je sada odgovornost EU da stane uz zemlje čiji građani su s pravom "do srži razočarani" i da će on učiniti sve što je u njegovoj moći da ih podrži.

"EU integrcija Zapadnog Balkana jeste i ostaje važna strateška politika u našem zajedničkom interesu", napisao je on.

Han je dodao da želi da "bude jasan" da odgovornost za nedonošenje pozitivne odluke nije u zemljama koje su se sa pravom nadale u pozitivan ishod.

"One su ispunile šta su obećale. EU je ta koja nije ostvarila obećano zbog unutrašnjih pitanja. To škodi kredibilitetu Unije ne samo na Zapadnom Balkanu nego i šire", napisao je Han.

Tanja Fajon, predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju je u poruci na svom nalogu na Tviteru takođe izrazila razočaranje zato što je Savet EU propustio još jednu šansu da pokaže da je proširenje važno i da Unija održava obećanja i rekla da je "kredibilitet EU uništen". Ona je napisala da je još jednom Francuska uzela EU kao taoca i da ne razume i nastavlja da podriva interese Unije na Balkanu.

"Francuska igra prljavu političku igru i plašim se da ćemo svi platiti cenu. To je nedopustivo", napisala je Tanja Fajon.

Francuska je najsnažniji protivnik otvaranja pregovora u ovom trenutku i traži reformu procesa proširenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: