"Komšić izneo lični stav, a ne BiH"

Banjaluka -- Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsedniku Kraljevske švedske akademije nauka Matsu Malmu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ tatiana53
Ilustracija: Depositphotos/ tatiana53

Tim putem ga je obavestio da je pismo koje je predsedavajućeg Predsedništva Željka Komšića, u kojem protestuje zbog izbora laureata Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea, njegov lični stav, a ne BiH.

"Iz medija smo saznali da Vam se pismom obratio predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić. Želim da Vas obavestim da je sadržaj u pismu gospodina Komšića njegov lični stav, a nikako stav BiH, pa Vas molimo da to pismo tretirate kao nezadovljstvo pojedinca u BiH", istakao je Dodik u pismu upućenom Malmu, prenela je RTRS.

On je istakao da Republika Srpska ceni da je odluka da ovu prestižnu nagradu dobije Peter Handke doneta uz punu svest o vrednosti i značaju njegovog književnog opusa bez koga bi današnji svet sigurno bio siromašniji, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

"Dodelom ove nagrade i Nobelov komitet na najbolji način se odužio tom izuzetnom piscu i njegovom delu. Kampanja koja se vodi protiv Petera Handkea od trenutka kada se saznalo za nagradu pokušaj je politizacije kulture i revizije istine", naveo je Dodik u pismu.

On je naglasio da je Nobelova nagrada za književnost završila u pravim rukama i da je ovom nagradom Handkeu vraćeno poverenje u vrednovanje svetskih dostignuća u različitim oblastima, pa i u književnosti.

Komšić je ponovo danas uputio pismo Malmu u ime, kako je naveo, građana BiH i u lično ime, iznoseći niz kritika na račun Kraljevske švedske akademije nauka, pozivajući ih da pre dodeljivanja nagrade Handkeu preispitaju svoju odluku.

strana 1 od 183 idi na stranu