Plenković: Hrvatska žali

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio u Briselu da se Hrvatska zalagala za otvaranje pregovora o članstvu u EU i sa Severnom Makedonijom i sa Albanijom.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 18.10.2019.

12:19

Plenković: Hrvatska žali
Foto: Tanjug/Julien Warnand, Pool Photo via AP

Prema njegovim rečima, zalaganje Hrvatske bilo je "vrlo čvrsto, vrlo jasno i vrlo argumentovano". Dodaje i da žali zato što takva odluka nije doneta.

Uoči nastavka sastanka lidera EU, Plenković je rekao da će Hrvatska nastaviti da insistira na "ta dva dosijea".

"Našim susedima i prijateljima u Severnoj Makedoniji i Albaniji moramo poslati poruku da treba ustrajati u reformama a da ćemo mi sa ogromnom većinom zemalja u Evropskom savetu nastaviti da im pružamo podršku na evropskom putu", rekao je Plenković.

Plenković je, u tom kontekstu, upozorio na sve kompleksniji proces pritupanja Uniji. "Danas je tačno 2.096 dana kako je Srbija pregovara (o članstvu), a otvorila je 17 i zatvorila dva poglavlja. Hrvatska je ukupno pregovarala 2.096 dana. To govori dovoljno o tome da je metodologija stroža", ukazao je Plenković.

On je novinarima preneo da je tokom noćašnje rasprave ogroman broj zemalja delio stav Zagreba, ali da "nažalost zbog jednog manjeg broja zemalja nije došlo do jedinstvenog stava i zaključi nisu usvojeni".

"Hrvatska žali zbog toga, smatrali smo da je ovo dobar trenutak i da su i Severna Makedonija i Albanija ostvarile dovoljan stepen napretka za pokretanje procesa pregovora", rekao je Plenković novinarima pred nastavak sastanaka lidera EU.

On je ocenio da nedonošenje odluke o početku pregovora sa Skopljem i Tiranom "nije na nivou istorijske odgovornosti Unije" i dodao da proces čekanja, posebno u slučaju Severne Makedonije predugo traje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: