Indeks: Penava divlja u Vukovaru, bacio ćirilični statut, pa pretio Srbima

Vukovar -- Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na sednici Gradskog veća poručio da se nisu stekli uslovi za veća prava Srba u Vukovaru.

Izvor: Tanjug, index.hr, Dnevnik.hr
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ BalkansCat
Ilustracija: Depositphotos/ BalkansCat

Nakon odluke Veća da se nisu stekli uslovi za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru, on napravio je incident kada je na pod bacio predlog statuta Vukovara pisan ćirilicom, koji mu je dao odbornik SDSS-a Srđan Kolar.

"Nisu učinjeni potrebni preduslovi da bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne upotrebe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru", kazao je Penava, a prenosi Dnevnik.hr.

Penava je takođe konstatovao, kako dalje piše taj portal, da je "dostignut stepen dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i svih ostalih nacionalnih malnjina na nivou koji omogućava suživot i dijalog do određene granice".

"Svi živimo i radimo kad su na području Vukovara još uvek zapostavljena temeljna ljudska prava većini građana svih nacionalnosti. Svim tim građanima koji imaju jedno ime - a to je da su se usprotivili velikosrpskoj agresiji ili su ostali samo građani grada zarobljeni opsadom u nehumanim uslovima granatiranja i pogibija - svim tim ljudima uskraćeno je temeljno ljudsko pravo na život, dostojanstvo i slobodu, i to ne samo '91. nego i do dana današnjeg, kad su zapravo sistamskim odlaganjem sprovođenja postupaka protiv počinioca ratnih zločina tokom velikosrpske agresije na Vukovar", poručio je Penava.

Na statutu koji je Kolar predao Penavi naslov je bio ispisan ćiriličnim pismom, dok je podnaslov bio latinični i u njemu piše "Da se bolje razumemo", što je i naslov kampanje Srpskog narodnog veća, koja ima za cilj skidanje stigme sa ćirilice, prenosi zagrebačka N1 televizija.

"Ovo smatram činom agresije o kojoj sam pričao, a koja dolazi u režiji Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru", rekao je Penava i poručio Kolaru da ga je duboko uvredio, preneo je Index.hr.

Kako je rekao, Kolar je tim činom "pogazio sav napor i trud" u procesu mirne reintegracije.

"Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspeli 1991., da uvedete ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva deca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije juče, danas, sutra svim sredstvima!", rekao je Penava.

Kolar je na to, kako se navodi, optužio Penavu da ne može da prihvati trećinu stanovništva u Vukovaru, a zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković ocenio da je sednica gradskog veća organizovana kao "suđenje srpskoj zajednici, pripadnicima srpske nacionalne manjine u Vukovaru, ali i u celoj Hrvatskoj".

Inače, ranijom odlukom Ustavnog suda Hrvatske ćirilica bi trebalo da dobije širu primenu, ali je prepreka tome upravo Penava.

strana 1 od 183 idi na stranu