"Evropa pala na ispitu"

Predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Makalister komentarisao je neotvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i S. Makedonijom.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.10.2019.

20:20

EPa-EFE/ Patrick Seeger

Makalister je ocenio, povodom neotvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, da je "danas loš dan za Evropu" koja je izgrađena na prevazilaženju unutrašnjih i spoljnjih podela.

"Evropska unija nije bila u stanju da pokaže liderstvo, hrabrost i stratešku viziju. Neuspeh u donošenju hrabrih odluka podriva stabilnost, predvidljivost i kredibilitet EU u ocima naših partnera i prijatelja", naveo je Makalister u saopštenju.

On je istakao da je Evropa pala na ispitu mogućnosti EU da ispuni obaveze, kada su njeni partneri ispunili svoje.

"Ne uspevši da prepozna vizionarsko liderstvo i bolne, duboke reforme i da ispuni obećanja, EU rizikuje da odustane od svoje moći i šalje poruku da su drugi akteri slobodni da sprovode sopstvene agende u regionu", smatra Makalister.

On je istakao da se sada, kada je Evropa izneverila svoje prijatelje i saveznike, zatvara prilika otvorena istorijskim Prespanskim sporazumom.

"Danas je manjina u Evropskom savetu odgovorna za to što Evropa postaje podeljena, umesto da napreduje ka jedinstvu i pomirenju na Zapadnom Balkanu. Te zemlje su takođe diskreditovale poziciju Evropskog parlamenta, koji podržava bezuslovno otvaranje pregovora", zaključio je Makalister.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: