Završava se Beogradski bezbednosni forum

Deveti Beogradski bezbednosni forum (BSF) "U potrazi za pravdom u podeljenom svetu" završava se danas nizom panel diskusija.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.10.2019.

07:04

Završava se Beogradski bezbednosni forum

Te diskusije biće posvećene normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, budućnosti Zapadnog Balkana, kao i kineskoj inicijativi Pojas i put.

Tokom prva dana foruma debatovalo se o održivosti koncepta vojne neutralnosti, situaciji u EU 15 godina nakon velikog proširenja, ekološkoj bezbednosti, odlasku mladih iz regiona, ulozi žena u izgradnji mira na Balkanu, kao i normalizaciji odnosa i stavovima gradjana o potencijalnom sporazumu Beograda i Prištine.

Među glavnim učesnicima trodnevnog skupa, koji se ubraja u najprestžnije u oblasti bezbednosti i spoljne politike u jugoistočnoj Evropi bili su i ministri Ivica Dačić, Vanja Udovičić i Goran Trivan, bivška hrvatska ministarka spoljnih posova Vesna Pusić, načelnici generalštabova Srbije i Austrije Milan Mojsilović i Robert Briger, kao i nekadašnja visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton.

Među panelistima su bili i slovenački ministar i generalni sekretar Strateškog foruma na Bledu Petar Grk, kao i zamenik ministra spoljnih poslova Češke Marin Povejšil i bivši francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni.

Specijalni izaslanik SAD za Balkan Metju Palmer otkazao je najavljeni dolazak, ali je umesto njega skupu prisustvovao direktor odeljenja Stejt departmenta za južnu i centralnu Evropu Dejvid Kostelančik.

BSF je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Svake godine forum okuplja više od 100 govornika i 700 učesnika, medju kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, medjunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta.

Forum je i ove godine otvoren akademskim dogadajem na temu "Regionalna bezbednost i liberalizam u povlacenju", a pozdravne govore odžali su direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić i šef Misije OEBS-a Andrea Oricio.

BSF nastoji da ponudi odgovore na značajna pitanja - može li medjunarodna zajednica da prevazidje razlike i pronadje jedinstven pristup očuvanju osnovnih vrednosti, koja je uloga regionalnih aktera u tom procesu i na koji način se mogu reÅ¥iti dugotrajni "zamrznuti konflikti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: