Erdogan se sa Amerikancima dogovorio oko Sirije, Kurdi: Poštovaćemo

Potpredsednik SAD Majk Pens i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan postigli su u Ankari sporazum o zaustavljanju turske ofanzive na severoistoku Sirije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.10.2019.

20:05

Erdogan se sa Amerikancima dogovorio oko Sirije, Kurdi: Poštovaćemo
EPA-EFE/ PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT

To je saopštio Pens na konferenciji za novinare posle razgovora sa Erdogaom, prenosi Rojters .

Američki predsednik Donald Tramp zahvalio je na Tviteru turskom kolegi, ističući da iz Ankare stiže sjajna vest i da će bitit spaseni milioni života.

Tramp je to napisao neposredno pošto je Pens završio četvorosatni susret sa Erdoganom u Ankari.

"Morali smo da pokažemo malo 'grube ljubavi' da bi do sporazuma došlo. Ovo je sjajno za sve. Na sve sam ponosan", napisao je Tramp.

On je istakao da je ovo sjajan dan za civilizaciju i dodao da je ponosan na cele SAD jer su bile uz njega na "neophodnom, ali pomalo nekonvencionalnom putu".

Dodao je da sporazum nikako ne bi mogao da bude postignut pre tri dana. "Ljudi su mnogo godina pokušavali da postignu ovaj sporazum. Milioni života će biti spašeni. Čestitam svima", napisao je Tramp u seriji tvitova.

U razgovorima s turskim zvaničnicima učestvovali su i državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Robert O'Brajan.

Američki zvaničnici su došli u Ankaru kako bi upozorili Erdogana da će se suočiti s dodatnim američkim sankcijama, ako ne zaustavi ofanzivu u Siriji. Sirijske kurdske snage spremne su da poštuju inicijativu za uvođenje primirja koju su predstavili Vašington i Ankara, rekao je komandant saveza kurdskih i arapskih boraca koji se suprotstavljaju turskoj ofanzivi na severu Sirije.

"Spremni smo da poštujemo prekid vatre", rekao je šef Sirijskih demokratskih snaga Mazlum Abdi u telefonskom razgovoru za kurdsku televiziju Rohani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: