Peskov o Trampovom pismu Erdoganu: Krajnje neuobičajeno

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je "ton" pisma koje je američki predsednik uputio turskom kolegi, nazivajući ga "neobičnim".

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty images/ Mark Kolbe
Getty images/ Mark Kolbe

Donald Tramp je u pismu poručio Redžepu Tajipu Erdoganu da "ne bude opasan momak i lud", a Peskov konstatuje da su takav ton i rečnik krajnje "neoubičajeni za korespondenciju šefova država".

"Ne nailazi se često na takvu retoriku u korespondenciju između šefova država. To je krajnje neobično pismo", rekao je Peskov novinarima, prenose agencije.

Tramp je u pismu, na dan početka turske ofanzive na severoistoku Sirije 9. oktobra, upozorio Erdogana da će, ako situacija u Siriji ne bude rešena na human način, u istoriji ostati upamćen kao đavo.

Na početku kratkog pisma, koje je na Tviteru objavila novinarka medijske kuće Foks. Triš Regan, Tramp turskom kolegi predlaže da postignu "dobar dogovor".

"Ne želite da budete odgovorni za masakr hiljada ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništenje turske ekonomije, a učiniću to", naveo je Tramp, koji je već uveo neke sankcije Turskoj i preti da će ih proširiti tako da će one biti razorne za tursku privredu.

Tramp u pismu ističe da je teško radio da bi rešio neke od problema Turske i poručuje Erdoganu da ne razočara svet.

Dodaje da bi Erdogan mogao da dobije sjajan sporazum i da je kurdski general Mazlum Kobani spreman da pregovara s njim.

"On je spreman da vam da ustupke kakve Kurdi nikada u istoriji nisu dali", navodi američki predsednik i dodaje da Erdoganu šalje pismo kurdskog generala koje je upravo primio.

"Istorija će na vas gledati sa odobravanjem ako ovo izvedete na human način, ali će vas zapamtiti kao đavola ako se ne dese dobre stvari. Ne budite "opasan momak". Ne budite ludi", zaključio je u pismu Tramp.

Prema izvorima Bi-Bi-Sija iz turskog predsedništva, to pismo je završilo u kanti.

"Predsednik Erdogan je dobio pismo, potpuno ga odbacio i bacio u kantu", naveli su izvori.

strana 1 od 563 idi na stranu