I... dogovor je postignut!

Postignut je dogovor o Bregzitu, objavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 17.10.2019.

11:43

I... dogovor je postignut!
Foto: Tanjug/AP/Frank Augstein

"Tamo gde postoji volja, tamo ima i sporazuma - postigli smo ga! To je fer i izbalansiran sporazum za EU i Britaniju koji svedoči o našoj posvećenosti da se pronađe rešenje", rekao je Junker.

Predlažem da sporazum bude potvrđen na samitu EU, rekao je on, prenosi Rojters.

Da je postignut dogovor potvrdio je i britanski premijer Boris Džonson. "Imamo odličan novi sporazum", poručio je on putem Tvitera. Dve strane radile su na tekstu sporazuma, ali nam je i dalje neophodna potvrda parlamenta Velike Britanije, ali i parlamenta EU, dodao je Džonson.

Glavni pregovrač EU u pregovorima o Bregzitu Mišel Barnije je izjavio: "Sada imamo fer i razumnu osnovu za uređeno povlačenje Velike Britanije iz EU i nadamo se da ćemo od 1. novembra početi da radimo na novom pratnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom”, poručio je Barnije.

Glavini pregovarač EU kaže da je sporazum sa Velikom Britanijom postignut nakon maratonskih tehničkih sastanka timova dve strane. "Sporazum na prvom mestu obezbeđuje zakonsku sigurnost u svim oblastima za građane EU koji ostaju da žive u Velikoj Britaniji kao i za građene Velike Britanije koji žive u EU”, kaže Banije.

On dodaje da je sporazum obezbedio i sigurnost svim drugim individuama i kompanijama na koje će uticati izlazak Velike Britanije iz EU. ”Sporazum pokriva i perioda tranzicije koji će, na zahtev Velike Britanije, trajati do kraja 2020. godine uz mogućnost produžetka uz dogovor dve strane”, kaže Barnije.

Kada je u pitanju ključna tačka sporazuma za Veliku Britaniju koja se odnosi na Protokol o Republici Irskoj i Severnoj Irskoj, Barnije naglašava da se radilo na isključivajnu eventalne ”tvrde granice”, očuvanju ekonomije na celom Irskom ostrvu kao i zaštiti integriteta jedinstvenog ekonomskog tražišta EU.

Prema postignutom sporazumu Severna Irska će ostati u carinskoj oblasti Velike Britanije, ali biće i ulazna tačka u jedinstveno EU tržište i u tom smislu primenjivati određena EU pravila. Dvogovor dve strane podrazumeva i revizju Političke deklaracija kaja date osnove za buduće osnose EU i Velike Britanije.

”Očekujemo nastavak i izgradnja prijateljskih, partnerskih i savezničkih veza”, izjavio je Barnije. On je zaključio da će se u ekonomskom smislu EU i Velika Britanija povezati Sporazumom o slobodnoj trgovini, ali da neće biti stvaranja jedinstve carinske unije. "Ostvarili smo i ostvarili smo zajedno", rekao je Barnije.

Vol strit žurnal je napisao da se ipak radi o "grubom nacrtu" sporazuma o "razvodu" Velike Britaniej i EU, kao i da je pred pregovaračima veliki posao detaljnijih usaglašavanja i prolaska korz parlamente.

Britanski laburisti saopštili su da nisu zadovoljni novim sporazumom koji smatraju "čak i gorim" od onog što je postigla bivša premijerka Tereza Mej. "Nismo zadovoljni sa ovim sporazumom i glasaćemo protiv njega", poručio je u Briselu Džeremi Korbin, lider Laburističke partije, najveće opozicione stranke u Britaniji, prenosi Rojters.

Podsetimo, pregovori oko izlaska Britanije iz EU "zapeli su" u samom startu budući da je reč o veoma komlikovanom pitanju. Prethodna britanska vlada na čelu s Terezom Mej izdejstvovala je kakav-takav dogovor s Briselom, ali je pobuna usledila u britanskom parlamenu koji je smatrao da takav dogovor ne može biti postignut "iza njihovih leđa".

Tereza mej je podnela ostavku, njena vlada je pala a na mesto novog premijera došao je Džonson koji je napravio pravu pometnju na britanskoj političkoj sceni. Čak je i raspustio parlament, nakon čega je Vrhovni sud saopštio da je reč o nelegalnom aktu pa su s eposlanici vratili u svoje klupe.

Rok koji je on postavio za postizanje sporazuma i izlasku Britanije iz EU je 31. oktobar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: