"Katalonija treba da održi novi referendum o nezavisnosti"

Madrid -- Lider španskog regiona Katalonije Kuim Tora pozvao je tokom zasedanja u regionalnom parlamentu na novi referendum kojim bi se utvrdio status Katalonije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Quique Garcia
Foto: EPA-EFE/Quique Garcia

Severoistočni region Španije bio je zaokupljen demonstracijama u poslednja tri dana usled odluke Vrhovnog suda da zatvori devet katalonskih lidera zbog njihovog pokušaja da sprovedu otcepljenje regiona od Španije 2017. godine.

Katalonski regionalni predsednik Kuim Tora održao je govor pred predsednikom regionalnog parlamenta, Rogerom Torentom, tokom plenarnog zasedanja u regionalnom parlamentu u Barseloni.

Tora se pojavio pred regionalnim poslanicima kako bi ih informisao o dogovorenom odgovoru na presudu španskog Vrhovnog suda protiv lidera nezavisnosti, kao i o neredima i protestima koji su se održali u regionu poslednjih dana.

Tora je odbacio tvrdnje da katalonski pokret za nezavisnost pribegava nasilnim sredstvima, primetivši da postoji "lažni narativ" koji ga konstantno okružuje.

Nasilje na ulicama nastavljeno

Najmanje 80 osoba, među kojima 46 policajaca, povređeno je u noćašnjim, najnasilnijim u poslednja tri dana sukobima demonstranata i policije tokom protesta zbog izricanja zatvorskih kazni katalonskim separatističkim liderima.

Kako je saopšteno, 33 osobe su uhapšene, a četvoro demonstranata je pritvoreno zbog narušavanja javnog reda.

Španski lider Pedro Sančez predsedava sastankom sa ekspertima ministarstva unutrašnjih poslova i drugih ministarstva na kojem se analizira bezbednosna situacija u sveroistočnom regionu.

Kako prenosi AP, današnji dan je počeo novim blokadama puteva u Kataloniji, uključujući i glavnog auto-puta koji vodi ka Francuskoj. Demonstranti i policija sukobili su se sinoć u Barseloni, trećeg dana protesta zbog presuda liderima katalonskih separatista.

Policija za suzbijanje nereda ispalila je penasti gas, dok su demonstranti palili kontejnere i automobile u blizini odeljenja za unutrašnje poslove regionalne vlade u glavnom gradu Katalonije, preneo je Rojters.

Zbog vatre su blokirane najmanje četiri ulice. Demonstranti su prethodno bacali rolne toalet papira zato što, kako su rekli organizatori, "ima mnogo toga što treba očistiti". Demonstranti iz više gradova Katalonije juče su krenuli u protestni marš sa namerom da do petka stignu u Barselonu.

Protesti su počeli u ponedeljak, pošto je Vrhovni sud u Madridu osudio devet bivših katalonskih političara i aktivista na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Troje preostalih optuženih proglašeni su krivima samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne. Bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras osudjen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova radi organizovanja referenduma o nezavisnosti Katalonije.

strana 1 od 563 idi na stranu