Specijalna evropska policija otkrila centar dezinformacija u Briselu: To su Rusi

Evropska jedinica za borbu protiv dezinformacija otkrila briselski portal koji namerno širi informacije koje dolaze iz ruskih medija, pogotovo od Raša tudeja.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Četvrtak, 17.10.2019.

09:14

Specijalna evropska policija otkrila centar dezinformacija u Briselu: To su Rusi
Dan Kitwood/Staff/Getty images/Ilustracija

Veb stranica EP Today (www.eptoday.com) se zove "Evropski parlament", a zloupotrebila je ime ove institucije Evropske unije kako bi širila pogrešne informacije koje uglavnom dolaze iz Raša tudej, stoji u analizi koji je objavila EUvsDisinfo, a koju je preneo Radio Slobodna Evropa.

Eksperti su analizirali i izgled ove veb stranice koja je, prema njima, takođe obmanjujuća jer ima plavu pozadinu u kombinaciji sa 12 zvezdica i time se "može steći utisak da se radi o ozbiljnom portalu".

Na stranici EP Tudej piše da je portal "dizajniran samo za evropske poslanike da pišu tekstove o pitanjima za koja smatraju da su trenutno važna i kojima treba pažnja svih njihovih kolega i drugih političkih aktera". Međutim, EUvsDisinfo je otkrio da više od 99 posto članaka, koji se pojavljuju na ovoj strani, nisu originalni tekstovi EP Tudej .

U poslednjih godinu dana, ovaj portal je čak 47 posto članaka direktno kopirao iz Raša tudeja. "Često je cela početna stranica ispunjena kompletnim kopijama RT članaka. Isti se članak može pojaviti i više puta na istoj stranici", navodi se u objavljenoj analizi EuvsDisinfo.

U dvogodišnjem praćenju sadržaja ove stranice, analitičari su pronašli da je bilo samo 25 tekstova od evropskih poslanika, što podrazumeva da je samo 0,14 posto sadržaja bilo o Evropskom parlamentu.

Zanimljivo je i to da analiza identifikuje oktobar 2018. kao prekretnicu u uređivačkoj orijentaciji ovog portala. Naime, prema navodima EUvsDisinfo-a, ova veb stranica je do 24. oktobra 2018. koristila ekskluzivno samo sadržaje Glasa Amerike i od tog trenutka se preokrenula na drugi izvor informacija, odnosno na RT.

Prema informacijama u impresumu EP Tudej navodi se da je bazirana u Briselu; da postoji od 2007. godine te da je koriste zvaničnici EU, kao i diplomatski kor. Takođe, taa veb stranica ima znatno prisustvo na društvenim mrežama a i ti nalozi pogrešno navode da je ta stranica u vezi s Evropsakim parlamentom.

EUvsDisinfo podvlači da je Evropski parlament još u septembru kontaktirao EP Today u vezi sa neovlašćenom upotrebom imena institucije i predložio načine kako da se popravi situacija i zaustavi obmanjivanje javnosti. Međutim, tek nakon objavljivanja ove analize, portal EP Today se izvinio čitaocima zbog upotrebe članaka iz Russia Today.

"Ova praksa je sada prestala i neće se koristiti u budućnosti", ističe se u izvinjenju, prenosi RSE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: