Tužilac i policija nadgledaju ponovno brojanje glasova

Priština -- Predstavnici kosovskog tužilaštva i policije odazvali su se pozivu Centralne izborne komisije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Yarr65
Ilustracija: Depositphotos/ Yarr65

Oni će u Centru za brojanje i rezultat nadgledati postupak ponovnog prebrojavanja glasačkih listića na više od 500 biračkih mesta.

Predstavnike tužilaštva i policije javno je pozvala predsednica CIK Valdete Daka da budu prisutni zbog eventualne istrage i procesuiranja mogućih zloupotreba.

Iz tužilaštva je saopšteno da je tužilac odlučan da preduzme aktivnosti za uspešno sprečavanje svih pokušaja suprotstavljanja odredbama važećih zakona u vezi s glasačkim pravima, prenela je prištinska Koha.

U saopštenju se navodi da su predstavnici tužilaštva i policije već u Centru za brojanje rezultata, gde će zajednički nadgledati i verifikovati navode CIK-a.

Prethodno je portparol CIK Valmir Elezi izjavio da će glasovi biti ponovo prebrojavani na 530 biračkih mesta u više kosovskih opština, piše Gazeta ekspres.

Naveo je da za takvu odluku postoji najmanje pet razloga, kao što su tehnički problemi, nepodudaranje u broju glasova i konstatovanih nepravilnosti.

Pokret Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, uputio je danas prigovor zbog nadležnom izbornom telu zbog toga što još nije prebrojano 4.639 glasova Albanaca iz dijaspore.

U saopštenju tog pokreta, objavljenom na zvaničnom portalu Samoopredeljenja, stoji da je sinoć prebrojan 13.491 glasački listići iz dijaspore.

U Samoopredeljenju kažu da očekuju da svi glasovi iz dijaspore budu prebrojani u zakonskom roku i bez odlaganja.

Prema Samoopredeljenju, procesna opravdanja, koja veštački nadmašuju slobodnu volju glasača iz dijaspore, narušavaju demokratiju.

strana 1 od 119 idi na stranu