Kurti: Tri principa za pregovore s Beogradom

Aljbin Kurti, lider Pokreta Samoopredeljenje koji je osvojio najviše glasova na izborima na KiM, kaže da pregovori s Beogradom treba da podrazumevaju 3 principa

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.10.2019.

15:52

Kurti: Tri principa za pregovore s Beogradom
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

To su, kako je naveo, da nema dogovora bez dijaloga, da nema dijaloga s mapama oko teritorija i da se oko mapa pobrinu eksperti za demarkaciju granice, a ne političari.

On je za najnoviji boroj beogradskog nedeljnika NIN rekao da je kosovski predsednik Hašim Taci radio protivustavno dok je pregovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko teritorija, jer za međunarodne pregovore i sporazume, kako je rekao, mandat imaju vlada i premijer, koji polažu račune skupštini, a ne predsednik.

"Mi ćemo tražiti interpretaciju Ustavnog suda za njegovu političku delatnost. Njegova karijera je na zalasku", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, ideja o Zajednici srpskih opština (ZSO) se "ne može ostvariti", zato što je protivustavna, kao i da Srbi sva svoja prava građanska i nacionalna treba da ostvare kroz institucije Kosova.

"Ja sam spreman i voljan da čujem zahteve o pravima građana, ali ne i apetite Beograda o teritorijama", istakao je Kurti.

Navodi da je ZSO mrtvo slovo na papiru.

"Ustavni sud Kosova je 23. decembra 2015. godine proglasio da je ZSO u suprotnosti sa Ustavom Kosova u 23 člana. Pritom, nijedan Srbin sa Kosova nije protestovao, nego samo Beograd", dodao je Kurti.

On je rekao i da Ustav Kosova predviđa da se za ministre u vladi iz redova manjina dobije odobrenje od predstavnika te manjine u Skupštini.

"To u ovom slučaju može biti Srpska lista, ali ne mora da bude po svaku cenu njihov član", naveo je Kurti i dodao da nema problem sa strankom Srpska lista zato što je srpska, nego zbog toga što, kako kaže, nije stranka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: