"Građanima Zapadnog Balkana potreban podsticaj"

Generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je da je građanima Zapadnog Balkana potreban podsticaj.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.10.2019.

20:17

Ilustracija: Depositphotos/ olinchuk

Ona je rekla i da je regionalna saradnja ključni element evropske perspektive tog regiona.

Ona je to rekla na 38. sastanku Odbora te organizacije održanom u Sarajevu, na kome je predstavila svoju zamenicu Tatjanu Miščević, koja je 9. oktobra preuzela tu dužnost.

Majlibda Bregu je naglasila da je za sve u RS, kao i za celi region, veoma važno da se ponovi da je Zapadni Balkan sastavni deo Evropske unije, a da efekti negativne odluke neće biti nimalo laki za region.

"Prvi put od kada se jeri njihovo proevropsko raspoloženje, 56 odsto građana Zapadnog Balkana izrazilo je podršku evropskim integracijama, što nam pokazuje da ovaj proces nije proces za političare, već za građane. Građanima je potreban podsticaj", rekla je Majlinda Bregu.

Kako je rekla prilikom sprovođenja akcionog plana za regionalni ekonomski prostor najvažnije je da se ispunjavaju obaveze i da ne treba dozvoliti da se bilateralni sporovi preliju na "celi proces regionalne saradnje, koja napreduje kad god postoji politička volja".

"Regionalna saradnja je ključni element evropske perspektive Zapadnog Balkana. Deklaracija iz Novog Sada predstavlja priliku za novi podsticaj regionalnoj saradnji. Važno je da regionalne inicijative obuhvataju sve partnere sa Zapadnog Balkana i da se zasnivaju na prethodno preuzetim obavezama, pre svega obavezama ostvarivanja rezultata u sprovođenju regionalnog ekonomskog prostora pre samita u 2020. godine", rekla je Majlinda Bregu.

Nova zamenica generalne sekretarke Tanja Miščević kazala je da je spremna da svoje dugogodišnje iskustvo podeli sa Većem.

"Iako nova u organizaciji, imam puno iskustva u procesu evropskih integracija i regionalne saradnje i spremna sam da to iskustvo podijelim sa učesnicima Vijeća za regionalnu saradnju", rekla je Tanja Miščević.

Na sastanku Odbor je usvojio izveštaj o aktivnostima u prethodnom periodu i budžet Veća za 2020. godinu.

Sastanak Odbora Veća za regionalnu saradnju bio je "obojen u ružičasto" kao simboličan akt podrške ženama i muškarcima obolelim od raka dojke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: