Groblje oslobodilaca dobilo novu rasvetu; tri načina osvetljenja u njihovu čast FOTO

Nova rasveta na Groblju oslobodilaca Beograda postavljena je u sredu uveče.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.10.2019.

16:52

Groblje oslobodilaca dobilo novu rasvetu; tri načina osvetljenja u njihovu čast FOTO
Foto: Minrzs

Predviđeno je tri načina osvetljenja.

Bojama naše trobojke prostor će biti osvetljen našim državnim praznicima, crvenim svetlom za dane vezane za Crvenu armiju (23. februar, 9. maj, 20. oktobar, 4. novembar), a belim svetlom svim ostalim danima.
Foto: Minrzs
Projekat je radilo Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.
Foto: Minrzs
"Ovo je jedan od načina da izrazimo svoju zahvalnost oslobodiocima naše prestonice, koji su svoje živote dali u borbi, da bi mi, njihovi potomci, danas koračali u slobodnoj Srbiji", rekao je ministar Zoran Đorđević.

Kako je Đorđević ranije najavio, osim osvеtljеnja spomеn-groblja u narеdnom pеriodu planira sе i rеstauracija čitavog komplеksa.
Foto: Minrzs
Spomen-groblje oslobodilaca Beograda, gde počivaju sovjetski i srpski vojnici, obnavlja se uoči 20. oktobra, kada će se na ovom mestu obeležiti 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.
Foto: Minrzs
Ovo spomen-groblje posvećeno je jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. godine, i na njemu je sahranjeno 1.395 boraca NOV i POJ i 818 boraca Crvene armije.
Foto: Minrzs
Groblje predstavlja prvi memorijalni kompleks izgrađen u Beogradu, nakon završetka Drugog svetskog rata. Na ulazu u groblje nalazi se monumentalna kapija sa reljefima, koji su delo vajara Radete Stankovića, dok se u samom parku nalazi skuptura Crvenoarmejac. Godine 1988. na platou ispred groblja je podignuta skulptura Partizan na večnoj straži, rad Radete Stankovića.

Od otvaranja spomen-groblja, 1954. godine na njemu se svakog 20. oktobra polažu venci povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maja povodom Dana pobede na fašizmom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: