Pravda za Dafne: Dve godine od ubistva malteške novinarke - nalogodavci na slobodi

Aktivisti, političari i prijatelji ubijene malteške novinarke Dafne Karuana Galicije okupili su se na komemoraciji povodom druge godišnjice njenog ubistva.

Izvor: Hina/Indeks

Sreda, 16.10.2019.

19:51

Pravda za Dafne: Dve godine od ubistva malteške novinarke - nalogodavci na slobodi
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Stotinak ljudi donelo je cveće, držalo plakate i stajalo u svečanoj tišini na lokaciji gde je Dafne ubijena 2017. godine.

Među njima je bio predstavnik za slobodu medija OESS-a Harlem Desir koji je u izjavi kritikovao maltešku vladu jer nije privela nalogodavce ubistva pred lice pravde.

Vlada je saopštila da "ponavlja svoju predanost... nastavku donošenja pravde" i nazvala je to ubistvo "šokantnim napadom na celu zemlju".

U saopštenju se navodi da vlada u potpunosti veruje u rad istražitelja i da je pokrenuta nezavisna istraga.

Karuana Galicija, kritičarka premijera Džozefa Muskata kao i opozicionog čelnika Adriana Delie, ubijena je u eksploziji automobilske bombe 16. oktobra 2017. godine.

Ranije u sredu jedna od sestara ubijene novinarke suočila se s Deliom i članovima njegove Nacionalističke stranke dok su se pripremali da polože venac na improvizirano spomen-obeležje u Valeti.

Ona je optužila predstavnike nacionalističke stranke da su "lopovi" i bacila je venac koji su položili.

Aktivisti u Malti trebalo bi da se ponovo okupe večeras na misi, nakon čega će se održati bdjenje sa svećama kod spomen-obeležja.

Malteški zvaničnici nisu održali sednicu u sredu u znak obeležavanja godišnjice.

Trojica muškaraca optuženi su za postavljanje i detoniranje bombe koja je ubila Karuanu Galiciju, ali su nalogodavci i dalje na slobodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: