Alarmantno stanje: Migrante iz Bihaća prebacuju u kamp Vučjak

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) počelo je prebacivanje migranata koji borave na javnim površinama u Bihaću.

Izvor: Beta

Sreda, 16.10.2019.

16:59

Alarmantno stanje: Migrante iz Bihaća prebacuju u kamp Vučjak
Ilustracija: EPA-EFE/Fehim Demir

Oni će biti prebačeni u obližnji prihvatni centar na Vučjaku.

Do sada je u tom kampu koji međunarodne organizacije i humanitarci smatraju neuslovnim, bilo 550 do 700 migranata, a sada ih je 1.600.

"Odlukom operativne grupe da zabrane kretanje migranata na javnim površinama došlo je do povećanja broja i novonastale situacije", rekao je predsednik Crvenog krsta USK Husein Kličić agenciji Anadolija.

Gradonačelnik Šuhret Fazlić u utorak je rekao da je u Bihaću šest hiljada migranata, o kojima brinu samo taj grad, Crveni krst i međunarodne organizacije.

On je kazao da u BiH migrantska kriza postoji samo u Bihaću, da država nema strategiju za rešavanje problema, a da hrvatske vlasti proteruju migrante na područje USK.

Fazlić je najavio da će grad Bihać od poneđeljka obustaviti pružanje usluga kampu Vučjak.

Zbog bezbednosti svojih volontera, Crveni krst USK doneo je odluku o povlačenju iz kampa, pa će se, posle povlačenja lokalnih organa vlasti, migrantima deliti samo jedan obrok.

Iz CK USK su naveli da je situacija sve gora, da je bezbednost njihovih volontera ugrožena, kao i da u Vučjaku nema mesta za još šatora.

Crveni krst je saopštio da nema uslove da drži svoje ljude u tom kampu, da ne mogu snositi odgovornost ukoliko dođe do epidemije ili drugog zbog nestašice vode i šatora.

Bihać je već dve godine pod konstantnim pritiskom ilegalnih migranata. U taj grad dnevno u proseku stigne 150 ilegalnih migranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: