Mediji: Otkazane sve ekskurzije i izleti. Hiljade đaka ostale da čekaju VIDEO

Oko 650 učenika OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu jutros nije otputovalo na izlet jer vozači autobusa nisu ispunili sve zahteve neophodne po novom Pravilniku.

Izvor: Blic

Sreda, 16.10.2019.

11:42

Mediji: Otkazane sve ekskurzije i izleti. Hiljade đaka ostale da čekaju VIDEO
Ilustracija: Depositphotos/IgorVetushko

Pored đaka iz te osnovne škole, i đaci osnovnih škola "Drinka Pavlović" i "Đorđe Krstić" morali su da odlože svoje izlete do onda kada prevoznici budu ispunili sve potrebne uslove, saznaje "Blic".

Kako navodi taj list, učenici od drugog do četvrtog razreda, gotovo 30 odeljenja OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu, trebalo je jutros da krenu na jednodnevni izlet po Srbiji, ali nisu krenuli jer vozači auto-prevoznika "Lasta", "Banbus", ali i drugih, nisu imali odgovarujuće kvalifikacione kartice za obavljanje posla profesionalanog vozača.

Roditelji su rekli da su deca čekala više od dva sata, a tu informaciju potvrdio je i direktor škole. "Inspektori su utvrdili da zbog kvalifikacionih kartica vozača deca ne mogu da krenu na izlet. U pitanju je 10 autobusa, a samo su dvojica vozača imali odgovarajuću kvalifikacionu karticu", rekao je za "Blic" direktor škole "Pavle Savić" u Mirijevu Milan Krstić.

Direktorka škole "Đorđe Krstić" Jelena Volarov rekla je za "Blic" da čak tri od četiri autobusa nisu ispunjavala uslove po novom pravilniku o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece, koji je stupio na snagu 1. septembra.

"Samo jedan autobus je ispunjavao sve potrebne uslove, ali pošto u njega nisu mogli da stanu svi učenici rešili smo da se ona realizuje čim sve bude u redu što se prevoznika tiče", dodala je direktorka OŠ "Đorđe Krstić" Jelena Volarov.

Jole Bulatović, direktor OŠ "Drinka Pavlović", rekao je za "Blic" da iz ove škole juče nije krenulo na jednodnevne izlete oko 110 đaka prvog razreda, jer vozači nisu imali kartice profesionalnog vozača. Međutim upravi škole ovakva situacija nije baš najjasnija jer su dva ista autobusa agencije "Lui travel", sa istim vozačima, prošle nedelje otputovali na izlete.

Kako saznaje "Blic", skoro isti slučaj se desio i u mnogim drugim beogradskim školama, prema nekim za sada još nezvaničnim podacima, reč je o više od 30 obrazovnih ustanova sa hiljadama i hiljadama dece koja nisu otputovala na ranije zakazane i plaćene izlete i ekskurzije.

Prema poslednjim informacijama, novac većinom neće biti vraćen.

Iz osnovnih škola "Drinka Pavlović", "Đorđe Krstić" i "Pavle Savić" skoro jednoglasno su za "Blic" poručili da će se izleti i ekskurzije obaviti već naredne nedelje, u skladu dogovora koji su postigli sa agencijama zaduženim za njihovu realizaciju.

"Izleti bi trebalo da se obave u dogovoru sa predstavnikom agencije u utorak ili sredu naredne nedelje za otkazane polaske drugog, trećeg i sedmog razreda naše škole koji su otkazani danas i juče", rekla je Jelena Volarov, direktorka OŠ "Đorđe Krstić.

Jole Bulatović, direktor OŠ "Drinka Pavlović", ispričao je za "Blic" da oni imaju zakazan datum za realizaciju putovanja koji i dalje nije konačan, a to je 22. oktobar. Dakle, takođe utorak naredne nedelje.

Nemamo trenutno informaciju kada će se izlet realizovati, obavestićemo o svemu Školsku upravu koja će odlučiti šta će dalje biti učinjeno. Ukoliko se steknu uslovi izlet će ponovo biti realizovan. Žao mi je što se ovo dogodilo i želim da se izvinim roditeljima i deci što su doživeli neprijatnost - rekao za "Blic" direktor OŠ "Pavle Savić" Milan Krstić.

Kako nam je objasnio Krstić, roditelji će biti obeštećeni, a novac će dobiti natrag oni koji to budu zahtevali.

"Ne bežim od odgovornosti, roditelji svakako neće snositi posledice. Ukoliko neko od njih bude želeo da im novac bude vraćen, to će biti učinjeno. Novac za izlet nije uplaćen u celosti, ali svakako da roditelji imaju pravo da odustanu", istakao je direktor Krstić.

Skoro isti slučaj se desio i u mnogim drugim beogradskim školama, prema nekim za sada još nezvaničnim podacima, reč je o više od 30 obrazovnih ustanova sa hiljadama i hiljadama dece koja nisu otputovala na ranije zakazane i plaćene izlete i ekskurzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: