"Damask jači nego ikad"; Američke snage se povukle FOTO

Moskva -- Sirijske vladine snage uspostavile su kontrolu nad gradom Tabka i obližnjim aerodromom u provinciji Raka, kao i nad brojnim mostovima na reci Eufrat.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ lucidwaters
Ilustracija: Depositphotos/ lucidwaters

Kontrola je uspostavljena i nad dve hidroelektrane, objavilo je u utorak rusko ministarstvo odbrane na svom sajtu.

Ministarstvo je ranije saopštilo da je Damask uspostavio punu kontrolu nad gradom Manbedž i obližnjim mestima.

U saopštenju se navodi da su američke snage napustile baze na području tog grada, prenosi Tas.

Tu informaciju ranije danas potvrdila je američka vojska.

Turska je prošle nedelje pokrenula ofanzivu na severu Sirije, navodeći da želi da od svoje granice udalji kurdske borce koje smatra teroristima.

Džulijen Barnes Dikej, direktor programa Saveta Evrope za Bliski istok i severnu Afriku smatra da snage Damaska jačaju.

"Mislim je da je ovo put ka krajnjoj igri u Siriji i režim će biti u ovom slučaju biti najveći dobitnik", rekao je. "Režim se prebacio na pogranična područja, Turska je sebi napravila usku zonu, ali efektivno Damask izgleda jače nego ikad", prenosi Euronjuz.

"Turska se ne brine zbog američkih sankcija, jer su ciljevi Ankare na severu Sirije jasni", izjavio je Erdogan, prenosi Sputnjik.

Američke snage se povukle iz Manbedža

Sirijska vojska je prethodno preuzela kontrolu nad gradom Menbidž usred sukoba kurdskih militanata i turskih snaga koja je započela pre gotovo nedelju dana, posle početka ofanzive Ankare na Siriju, piše Sputnjik.

Sjedinjene Države pojačaće sankcije protiv Ankare ukoliko se kriza na severoistoku Sirije ne reši, izjavio je visoki američki državni odjel, a prenosi Rojters.

Ruski ministar odbrane i američki ministar odbrane, razgovarali su o situaciji u Siriji putem telefona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

strana 1 od 563 idi na stranu