Dačićeva direktiva pod oznakom "vrlo hitno"

Beograd -- Srpske diplomate širom sveta dobile su izričitu direktivu iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bk
Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bk

Srpska diplomatska predstavništva dobila su direktivu da ulože sve napore kako bi se osujetili pokušaji Kosova da postane članica međunarodne policijske organizacije.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Priština nema nikakve šanse za prijem u Interpol.

"Kosovo nema nikakve šanse za prijem u Interpol, doživeće katastrofu", rekao je Dačić za današnju "Politiku" uoči današnje početka zasedanja Generalne skupštine Interpola u Čileu.

"Večernje novosti" su imale uvid u otvoreni telegram koji je iz Ministarstva spoljnih poslova poslat svim srpskim diplomatskim predstavništvima, i u kojem je Ivica Dačić pod oznakom "vrlo hitno" poslao jasne instrukcije.

U telegramu se naglašava da su sprečavanje daljih priznanja nezavisnosti Kosova i povlačenje postojećih, kao i onemogućavanje prijema Prištine u međunarodne organizacije pitanja od najvišeg nacionalnog interesa i trenutno glavni spoljnopolitički prioritet na kojem je angažovano čitavo srpsko rukovodstvo.

"U svetlu predstojećeg zasedanja Generalne skupštine Interpola u Santjagu, trenutno je apsolutni prioritet nastavak intenzivnog angažovanja diplomatsko-konzularne mreže kod svih članica", navodi se u telegramu.

U dopisu Dačića se dodaje da je u slučaju da GS Interpola bude odlučivala o zahtevu Prištine za prijem, Srbiji važan glas svake države.

"Pojačani angažman neophodan je kod država čiji stavovi nisu čvrsti po pitanju podrške našoj poziciji", navodi se u dopisu ministra Dačića, prenose "Novosti".

strana 1 od 119 idi na stranu