Kuburovićeva: Nikad ne bih predložila pomilovanje terorista

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović kaže da nikada ne bi dala pozitivno mišljenje na predlog za pomilovanje zatvorenika koji su činili najstrašnije zločine.

Izvor: B92

Utorak, 15.10.2019.

09:29

Kuburovićeva: Nikad ne bih predložila pomilovanje terorista
EPA-EFE/ Justin Lane

Današnje "Večernje novosti" navode da je ministarka tako prokomentarisala pomilovanje 2001. Aljbina Kurtija, lidera pokreta Samoopredeljenje, koje je pobedilo na nedavnim kosovskim izborima, i grupe albanskih ratnih zločinaca, a koje je potpisao tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica.

Među oslobođenima su bila i "ozloglašena braća Mazreku, koji su priznali da su silovali srpsku decu i po naređenju Fatmira Ljimaja streljali oko 100 srpskih civila u Orahovcu", podsećaju "Novosti".

"Ne mogu da razumem takvu odluku, kao ni šta može da opravda pomilovanje za takav zločin. Svakako, predlog za pomilovanje ide od ministra pravde, a predsednik države pozitivno mišljenje na takav predlog od mene nikada ne bi dobio", istakla je Kuburovićeva.

Ona je podsetila da je tadašnji zakon o amnestiji obuhvatio veliki broj onih koji su činili krivična dela tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, ali i u Bosni i Hercergovini i u Hrvatskoj.

"To su uglavnom vojna krivična dela. Veliki broj njih je na taj način oslobođen. I kada vidite koliko je Srba osuđeno u BiH ili Hrvatskoj i uporedite s postupcima koji se protiv drugih nacionalnosti vode u Srbiji, u neravnopravnom smo položaju, jer su Zakonom o amnestiji iz 2001. mnogi izašli na slobodu ili oslobođeni svake krivične dogovornosti", rekla je ministarka pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: