"Ofanziva je čin ostvarivanja prava na samoodbranu"

Turska je poručila Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da je ofanziva na severu Sirije pokrenuta kako bi se ostvarilo pravo na samoodbranu po Povelji UN.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.10.2019.

20:03

Foto: EPA-EFE / ERDEM SAHIN

Turska je u pismu koje je objavljeno navela da se bori protiv "neposredne terorističke pretnje" i da želi da očuva bezbednost koju, po njoj, na granici ugrožavaju sirijski Kurdi. Turska njih naziva teroristima i izjednačava ih sa pripadnicima Islamske države.

Od 2014. godine Kurdi se sa SAD bore protiv Islamske države u Siriji.

Ofanziva je počela pre šest dana kada je američka vojska počela da se povlači iz Sirije i otvorila put za upad turske vojske.

U pismu koje je Ujedinjenim nacijama poslato 9. oktobra Turska je navela da će njena antiteroristička operacija biti "proporcionalna, odmerena i odgovorna".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na "hitnu deeskalaciju" turske ofanzive.

On je takođe pozvao sve strane da reše svoje probleme i razlike mirnim putem.

Gutereš je takođe izrazio i "ozbiljnu zabrinutost" zbog posledica bekstva oko 800 članova porodica džihadista Islamske države iz kampa na severu Sirije gde su bili pritvoreni.

Generalni sekretar je naglasio da "svaka vojna operacija mora u potpunosti poštovati međunarodno pravo", te da civili moraju biti zaštićeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: