"Uvreda demokratije"

Španski Vrhovni sud je osudio devet bivših katalonskih političara i aktivista na zatvorske kazne od devet do 13 godina.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.10.2019.

12:33

Foto: Tanjug/AP/Paul White

Oni su osuđeni uloge u neuspelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Troje preostalih optuženih proglašeni su krivim samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne, prenosi Rojters.

Bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Honkures osuđen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova, navodi AP.

Kako se navodi, već je najavljeno da će optužbe za pobunu, za koje se izriče 25 godina zatvora, biti preinačene u blaže optužbe za bunt.

Za vreme suđenja katalonski lideri izjasnili su se da nisu krivi i da im se sudi iz političkih razloga.

Separatističke stranke pozvale su stanovnike Katalonije na građansku neposlušnost ukoliko njihovi lideri ne budu oslobođeni.

Bivši vođa regionalne katalonske vlade Karles Puđemon nazvao je "svirepom" presudu Vrhovnog suda Španije kojom se katalonski lideri osuđuju na zatvorske kazne.

"Vreme je za reakciju... za budućnost naših sinova i kćeri. Za demokratiju. Za Evropu. Za Kataloniju", napisao je Puđemon na Tviteru.

Puđemon je vodio taj španski region u vreme kada je pokušano proglašenje nezavisnosti 2017. godine, za koje je i suđeno katalonskim liderima, prenosi Rojters.

Podseća se da njemu nije suđeno, jer je pobegao u Belgiju gde živi u egzilu.

Katalonski lider Kim Tora izjavio je da je presuda katalonskim liderima "uvreda demokratije".

On je presudu odbacio kao "nepoštenu i nedemokratsku", prenosi "Pais".

"Katalonija je u ozbiljnom trenutku. Osuđeno je 12 časnih ljudi i demokrata. Uvek su delovali u demokratskom smislu. Osuditi ih je uvreda za demokratsko i katalonsko društvo", rekao je on.

Istovremeno, Tora je zatražio i hitan sastanak sa premijerom Španije Pedrom Sančesom. Zatvorske kazne izrečene katalonskim čelnicima ne rešavaju problem nego ga samo pogoršavaju, ocenio je katalonski šef diplomatije Alfred Boš i pozvao na međunarodni dijalog i demokratsko rešenje problema između Katalonije i Španije.

"Zatvorske kazne nametnute katalonskim vođama predstavljaju istorijsku grešku koja, umesto da rešava problem, samo ga pogoršava", rekao je ministar spoljnih poslova, odnosa sa institucijama i transparentnosti, prenelo je Ministarstvo u saopštenju.

U saopštenju se navodi da međunarodna zajednica mora da zauzme aktivnu ulogu u rešenju problema između Katalonije i Španije te da niko ne sme da ćuti pred ovim kršenjem temeljnih ljudskih prava.

"Vlada Katalonije oduvek zauzima stav da se ovaj sukob ne može rešiti daljnjim sukobom i poziva na međunarodni dijalog i demokratsko rešenje", prenela je Hina.

Španski Vrhovni sud danas je objavio zatvorske presude u trajanju od 9 do 13 godina za devetoro katalonskih političkih zaničnika i građanskih aktivista zbog uloge u neuspešnom pokušaju uspostavljanja nezavisnosti Katalonije 2017.

U saopštenju Ministarstva ističe se da je tu reč o političkim merama, o suđenju pojedincima isključivo i samo radi njihovih političkih ideja.

Španski premijer Pedro Sančes nije ni na koji način pokušao da reši situaciju putem dijaloga, navodi se u saopštenju i dodaje kako to pokazuju izrečene kazne.

"Umesto predloga rešenja, presuda protiv ovih političkih zatvorenika izmešta sukob na evropski nivo i na područje delovanja međunarodnih sudova", saopšteno je. Širom Katalonije počela su masovna okupljanja demonstranata posle presude Vrhovnog suda kojom je devetoro katalonskih lidera osuđeno na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

Stanovnici autonomne pokrajine na severoistoku Španije počeli su da se spontano okupljaju na trgovima, u pojedinim delovima Barselone je prekinut saobraćaj, a studenti su napustili predavanja.

"Sloboda, sloboda", uzvikuju demonstranti i u ostalim gradovia noseći katalonske zastave i transparente na kojima piše "Sloboda političkim zatvorenicima", prenosi Hina.

Pobornici nezavisnosti su ranije najavili masovne proteste i opsti štrajk.

Iako su dosadašnje demonstracije bile nenasilne, u tu pokrajinu sa 7,5 miliona stanovnika, prošle nedelje su poslate dodatne policijske snage.

Postavljene su metalne barijere ispred parlamenta u Barseloni kako bi se sprečilo njegovo zauzimanje, a isto je urađeno i ispred ostalih institucija.

Španski premijer Pedro Sančes najavio je obraćanje tokom dana, kao i predsednik katalonske vlade Kim Tora.

Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama, dok centralna vlada u Madridu upravlja spoljnom, obrambenom i fiskalnom politikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: