Erdogan odlučan: Turske trupe spremne za napad

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da su turske trupe i njeni saveznici iz sirijske opozicije spremni da počnu napad na grad Manbij.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.10.2019.

10:44

Erdogan odlučan: Turske trupe spremne za napad
EPA-EFE/ Stringer

Taj grad drže sirijski Kurdi.

"Sprovešćemo našu odluku o Manbiju", rekao je Erdogan novinarima.

Cilj je da se u taj grad vrati arapsko stanovništvo koje, kako je rekao, ima sva imovinska prava, prenosi AP.

Prethodno je turska relevizija javila da se turske snage pripremaju za operaciju u Manbiju i da su se pozicionirale na obodu grada.

Sirijski Kurdi su u međuvremenu sklopili sporazum sa vladom u Damasku za zajedničku odbranu od turske invazije.

"Putin pokazao pozitivan pristup"

Turski predsednik izjavio je da ne misli da će se pojaviti problemi u sirijskom Kobaniju posle razmeštanja sirijske vojske duž granice, navodeći da je ruski predsednik Vladimir Putin pokazao "pozitivni pristup".

Sirijske trupe su ranije u ponedeljak ušle u gradić Tel Tamer na severoistoku Sirije, prenosi Rojters pozivajući se na državne medije.

Razmeštanje je usledilo pošto je Damask postigao sporazum sa kurdskim snagama u regionu da zajednički suzbiju napad Turske.

U obraćanju novinarima pre puta u Azerbejdžan, Erdogan je rekao da će Turska nastaviti da primenjuje svoje planove o naseljavanju arapskog stanovništva u gradove na severu Sirije. Turski predsednik je povlačenje američkih vojnih trupa sa severa Sirije ocenio kao "pozitivan korak".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: