BiH: Odbačen predlog da se razdvoje saveti sudija i tužilaca

Visoki sudski i tužilački savet odbacio je predlog Predstavničkog doma u BiH da se ta instutucija razdvoji na Visoki sudski savet i Visoki tužilački savet.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.10.2019.

18:17

BiH: Odbačen predlog da se razdvoje saveti sudija i tužilaca
Ilustracija: Deposit photos/ Tatiana53

Predsednik VSTS Milan Tegeltija odbio je i predlog Predstavničkog doma da polovinu članova novih veća sudija i tužilaca bira parlament BiH, navodeći da principi po kojima su sastavljena veća ne bi trebalo da budu preispitivani "sve dok položaj VSTS-a ne dobije odgovarajuće ustavne garancije".

VSTS se, dodao je Tegeltija, protivi i predlogu parlamenta BiH u vezi sa izmenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, prema kojima bi glavnog tužioca Tužilaštva BiH dvotrećinskom većinom birala Parlamentarna skupština BiH.

Po njegovim rečima, time bi se povećao rizik od politizacije pravosuđa.

Na predlog Predstavničkog doma parlamenta BiH da se javno objave imovinski kartoni tužilaca i sudija, Tegeltija je odgovorio da su podneli inicijativu za reviziju Zakona o VSTS-u u kojoj je predloženo da javno objavljivanje imovinskih kartona sudija i tužilaca.

Predsednik VSTS-a je ponovo predložio da Parlament BiH i VSTS sva pitanja ramatraju kroz "partnerski odnos".

Isti zaključak je VSTS predložio i letos, odgovarajući Parlamentu na prvi set zaključaka.

Između ostalog, VSTS je istakao da zaključak Predstavničkog doma parlamenta BiH, kojim je zatraženo od svih članova VSTS-a da podnesu ostavke, ni na koji način ne obavezuje članove ove institucije.

VSTS je odbio i da učestvuje u radu parlamentarne istražne komisije za istraživanje stanja u pravosuđu, navodeći da na taj način parlament BiH izlazi izvan nadležnosti, kao i da je to grubo mešanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: