"Slušamo već danima neprimerene izjave o Handkeu i srpskim žrtvama"

Beograd -- Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM se oglasilo povodom pojedinih reakcija koje su usledile posle dodele Nobelove nagrade Peteru Handkeu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages/Johannes Simon/Stringer
Foto: Gettyimages/Johannes Simon/Stringer

Udruženje je istaklo je da niko ne može poništavati srpske žrtve i da su jedino zločini nad Srbima ostali nekažnjeni.

"Već nekoliko dana, od kada je objavljena vest da je austrijski književnik Peter Handke dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, slušamo neprimerene izjave i Munire Subašić i albanskog premijera Edija Rame, albanskih političara u Prištini i svih onih koji bi da svetu nametnu mišljenje da srpskih žrtava nema i da ne postoje", navelo je Udruženje u saopštenju.

Oni pitaju i na osnovu čega predsednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić daje sebi za pravo i dovodi u pitanje odluku Komiteta za književnost Švedske akademije nauka i da li je njena uža specijalnost književnost.

"Ili je možda to otud što svet uviđa istinu, koja je samo i samo jedna, da su i Srbi žrtve. To naravno ne odgovara Subašićevoj jer se ne mogu sakriti ni Srebrenica, ni Kravice, Bratunac, Podrinje, Sarajevo, pa bi da dovede u pitanje i svetsku književnost", ukazuje Udruženje.

Kada su u pitanju zahtevi da se povuče odluka o nagradi Handkeu ili najave protesta, Udruženje pita da li je to samo zbog toga što Hendke u jednom narodu vidi prijatelje, ili je zbog toga što se sam na licu mesta uverio da su i Srbi žrtve, "da se naše stradanje ne može umanjiti i negirati".

"To naravno ne odgovara onima koji su te zločine i počinili pa su najglasniji u izjavama o nagradi za književnost", napomnju u saopštenju ocenjujući da u svetu ipak vlada pravda i pravedna moć rasuđivanja što je dokaz i odluka o dodeli nobelove nagrade za književnost.

strana 1 od 119 idi na stranu