Dodik: Krajem oktobra Skupština RS o Deklaraciji SDA

Krajem oktobra održaće se sednica Skupštine RS i materijali i dokumenti koji se priremaju neće biti samo odgovor na Deklaraciju SDA, najavio je Milorad Dodik.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Stephanie Lecocq
Ilustracija: EPA-EFE/ Stephanie Lecocq

"Stranački dokument SDA samo je vrh nečega što je visoki predstavnik godinama radio, što je ohrabrivao i što je njegov konačni cilj. Nema nikakvog bosanskog identiteta, a jedina republika koja ovde može postojati jeste Republika Srpska", rekao je Dodik u intervjuu Politici.

On ističe da je sve što je visoki predstavnik ovde radio, ne može da opstane i bude legalizovano, jer je rađeno mimo propisa i Dejtonskog sporazuma.

"Sve to, dakle od Deklaracije SDA i onoga što je radila međunarodna zajednica, biće obuhvaćeno zaključcima Skupštine RS, koji će se bazirati na Ustavu i Dejtonu", reklao je Dodik.

Prema njegovim rečima, bazična stvar naših nastojanja jeste da ne dopustimo da se zaboravi da su takozvana Bonska ovlašćenja podvala i prevara, da nisu bazirana na pravu, ali je na bazi njih kroz intervencije visokog predstavnika i putem nametanja rešenja, promenjen politički sistem u BiH.

Odbacićemo takvu praksu i sama Bonska ovlašćenja, te o tome zatražiti dijalog sa Federacijom BiH, rekao je Dodik.

Bošnjaci, pretpostavljam, naveo je, neće prihvatiiti razgovor, oni su ta ovlašćenja koja im je isporučo visoki predstavnik prigrabili i misle da je to definitivno, a nije.

"Ako ne budu hteli razgovarati, mi ćemo nakon što se odbije dijalog da se stvari u BiH privedu Ustavu BiH, imati legalno pravo da izađemo iz projekata koje je nametnuo visoki predstavnik", naveo je Dodik.

On kaže da su priče kako će se za mesec dana formirati vlast na nivou BiH neozbiljne i daju ih neodgovorni političari, jer od toga nema ništa.

Napominje da veliki broj projekata stoji, izgubićemo ih istekom ove godine.

"Sve to govori o jednoj potpuno besmislenoj zemlji, koju svi iz nekog meni neopoznatog razloga još pokušavaju da očuvaju. Šta će nama Savet ministara koji neće da verifikuje nešto od važnosti za RS po osam meseci", zaključio je Dodik.

strana 1 od 183 idi na stranu