"Oni koji sada vode Crnu Goru ne znaju šta je to crkva"

Podgorica -- Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije oglasio se povodom namera vladajuće partije da u program uvrsti obnovu CPC.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Eillen_1981
Ilustracija: Depositphotos/ Eillen_1981

Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije saopštio je da namera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) da u partijski program za predstojeći kongres uvrsti i pitanje obnove autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, pokazuje neznanje onih koji kreiraju državnu kao i politiku vladajuće partije o tome šta je crkva i koliko ona postoji na prostoru Crne Gore

"DPS je na poslednjem sastanku pokrenuo i pitanje tzv. obnove Mitropolije crnogorsko-primorske, autokefalne. To samo pokazuje da oni koji sada vode ne samo partiju nego i Crnu Goru, da su neznalice šta je to crkva", rekao je u intervjuu za Radio slobodna Evropa Amfilohije, komentarišući najavu da će vladajući DPS programom formalizovati ranije obećanje predsednika Crne Gore Mila Djukanovića da će raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve.

Na pitanje da li je povodom dodele ordena SPC predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čemu se mitropolit Amfilohije protivio, došlo do raskola između njega i patrijarha SPC Irineja, Amfilohije tvrdi da raskola nema.

"Nema raskola u SPC, i poslednji događaji su samo potvrda da je crkva živi organizam i da mi episkopi nismo članovi partije, nego ljudi koji svako misli svojom glavom, i sa svim poštovanjem prema našem Sinodu i patrijarhu koji je nedavno ovđe bio naš gost i primljen sa mnogo ljubavi", rekao je on.

Kako je dodao, jedan broj episkopa nisu bili za to da se gospodinu Vučiću dodeljuje Orden Svetog Save.

"Ja sam rekao da orden treba dodeliti igumaniji Pećke patrijaršije i sestrama mučenicama koje su tu ostale posle svih gonjenja i nasilja i pretnji... Orden svima majkama na Kosovu koje rađaju decu, njima pripada orden.

To je naš stav i tu se razlikujemo možda od njegove svetosti. On čovek ima pravo da tako shvata, ali je i naše pravo da na svoj način sagledavamo savremena zbivanja", rekao je mitropolit.

Predsedniku Srbije u utorak je u Beogradu patrijarh srpski Irinej uručio Orden Svetog Save prvog reda. Sveti arhijerejski sinod SPC odlikovao i srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja, povodom jubileja - osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

strana 1 od 183 idi na stranu