EU pokrenula postupak protiv Austrije, Bugarske, Rumunije i Mađarske zbog sporazuma s Balkanom

Evropska komisija pokrenula je protiv Austrije, Bugarske, Rumunije i Mađarske postupak zbog kršenja sporazuma.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.10.2019.

10:18

EU pokrenula postupak protiv Austrije, Bugarske, Rumunije i Mađarske zbog sporazuma s Balkanom
Depositphotos/sashk0

Postupak je pokrenut zato što su navedene zemlje sklopile sporazum sa pet zemalja jugoistočne Evrope o automatskoj razmeni DNK podataka, otisaka prstiju i registara automobila.

Radi se, kako prenose austrijski mediji, o sporazumu koji je inicirala Austrija sa namerom jačanja policijske saradnje sa Zapadnim Balkanom radi borbe protiv prekograničnog kriminala.

Evropska komisija postupak koji je pokrenula obrazložila je time da samo EU ima nadležnost nad razmenom takvih podataka.

Zbog toga se sporazum sklopljen sa zemljama Zapadnog Balkana smatra kršenjem ekskluzivnih nadležnosti EU.

Sporazum između četiri države EU sa Albanijom, Makedonijom, Moldavijom, Crnom Gorom i Srbijom potpisan je septembra prošle godine, pod predsedavanjem Austrije Uniji, u okviru konferencije ministara unutrašnjih poslova EU i država jugoistočne Evrope u Beču.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl okarakterisao je sporazum kao "ogroman korakom napred u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, ekstremizma i trgovine ljudima ".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: